Hoe leg je Beethoven uit aan kinderen?
- Nieuws
- Hoe leg je Beethoven uit aan kinderen?
“Op deze vier noten is de vijfde symfonie gebouwd. Vier noten zijn het motto, de torens van het kasteel. Drie korte en een lange toren. Beet herhaalt de vier noten een toontje lager, alsof de ophaalbrug van het kasteel met een klap naar beneden komt.”
Al dertig jaar probeert zanger en presentator Edwin Rutten kinderen te enthousiasmeren voor jazz en klassieke muziek. Bovenstaand hersenspinseltje komt van het vijfde deel in de reeks Aangenaam Klassiek voor Kids: Het Kasteel van Beethoven. Op het dubbelalbum weeft Rutten een spannend verhaal door de Vijfde Symfonie van Beethoven (Beet voor intimi).
Om een klassiek muziekstuk aan kinderen te kunnen uitleggen onderzoekt Rutten eerst hoe zo'n symfonie in elkaar zit. “Het blijkt dat er een bepaalde vaste vorm voor is”, zei hij gisteren in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. “Een symfonie wordt gemaakt aan de hand van een bouwtekening.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Fantasieknopje
Rutten gebruikt het woord bouwtekening omdat kinderen bij woorden als expositie, doorwerking, reprise en coda waarschijnlijk al gauw afhaken. Maar hij maakt het voor de jonkies nog veel spannender. Hij legt niet alleen uit hoe de symfonie in elkaar zit, hij verbindt er ook een sprookje aan.
“Ik kwam bij een kasteel terecht”, vertelde hij in De Nieuws BV. “Ik heb op mijn hoofd een fantasieknopje en dat draai ik dan om. Als ik hem omdraai kan ik alles bedenken. Ik luister dan naar muziek, schrijf alle associaties op die ik heb, en daar bak ik een verhaal van. Het was een kasteel en dan kom ik op een ridder en een jonkvrouw.”
Bekijk het interview met Edwin Rutten in De Nieuws BV:
De gaapgrens
De ridder gaat, met een soundtrack van Beethoven, te paard op zoek naar zijn jonkvrouw. Het is een simpel verhaal, maar het is dan ook voor kinderen. Al zegt Rutten wel dat ook volwassen iets kunnen opsteken over de structuur van een symfonie: “Er zijn grote mensen die toch dingen meenemen. Ik denk altijd: iets weten werkt nooit tegen je.”
Maar Rutten gelooft wel dat een fascinatie en waardering voor muziek vroeg in het leven ontstaat: “Mijn uitgangspunt is dat het tussen nul en twaalf begint”. Hij waardeert het dan ook dat er veel kinderen naar zijn eigen concerten komen. Het enige waar hij soms mee worstelt is om ze geboeid te houden: “Je moet voor de gaapgrens blijven, dat is de kunst.”
De dubbel-CD Het Kasteel van Beethoven is nu verkrijgbaar