Cultuur & Media
VPRO

Moet je zo oud willen worden als een schildpad?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet je zo oud willen worden als een schildpad?

David van Bodegom is opgeleid als arts en historicus. Maar toen hij een paar jaar in het medische veld zat, kwam hij tot een conclusie: in plaats van repareren wat al kapot is, besloot hij in 2009 zijn leven te wijden aan het onderzoeken van ouder worden en het inperken van de schade.

De kennis die hij in zijn tien jaar als verouderingswetenschapper heeft opgedaan, gebruikt hij nu in zijn vierde boek Het geheim van de schildpad. Hij vertelt over zijn boek en zijn inspiratiebronnen in Nooit Meer Slapen.

De Favorieten: David van Bodegom over gezond ouder worden


Het enigma van het ouder worden

Waarom leven sommige diersoorten langer dan andere? Een muis wordt met een beetje geluk een paar jaar; schildpadden en olifanten tikken met gemak de honderd aan. Wat is hun geheim? En wat kunnen wij daarvan leren?

"Ik heb een fascinatie voor het verouderingsproces. Wat is er nou het verschil tussen de cel van een muis, de cel van een olifant, of die van een mens?" Cellen zijn de bron van alles in onze lijf, daarin ligt ons metabolisme besloten: de snelheid waarmee cellen verouderen. Het enige wat we hieraan kunnen veranderen is als het ware de schade inperken.

Quote

Veroudering is niet te bestrijden of genezen

David van Bodegom

Snelle voorplanting, snelle dood

Bovendien is het de vraag of we dat wel moeten willen: zo lang leven als een schildpad of een walvis. "Een lang leven binnen de evolutie is niet beter dan kort leven." Het gaat om voortplanting legt David van Bodegom uit. "In het bos is er ruimte voor een klein dier – bijvoorbeeld een konijn - dat zich heel snel voortplant en dan ook snel sterft."

Als tweede voorbeeld noemt hij de walvis. "Een walvis hoeft zich niet druk te maken over zijn natuurlijke vijanden – die heeft 'ie niet – en dus neemt een walvis de tijd om te leven en om zich voort te planten. Na een flinke tijd komt er dan een kalfje. Dat is niet succesvoller dan de muis, het duurt alleen een stuk langer", aldus de verouderingsdeskundige.

Onsterfelijkheid? Onmogelijkheid

"Veroudering is normaal het hoort erbij, het is niet te bestrijden of genezen. Onsterfelijk zijn is een hele oude droom. Een droom die nooit zal uitkomen. Het enige wat je kunt doen is gezond leven, vroeg naar bed gaan en bewegen."

Met bewegen doelt van Bodegom niet op een halve marathon lopen en je avond na avond uitsloven in de sportschool. "Nee, dan slijt de boel alleen maar sneller. Als je de mens als een dier ziet, dan moet de mens scharrelen. Niet rennen. Niet hele dagen op kantoor hangen: scharrelen."

Ster advertentie
Ster advertentie