Hadewych Minis speelt monoloog over geweld tegen vrouwen. 'Nu kan ik écht van betekenis zijn'
- Nieuws
- Hadewych Minis speelt monoloog over geweld tegen vrouwen. 'Nu kan ik écht van betekenis zijn'
Actrice Hadewych Minis speelde Máxima én Rachel Hazes, ze won Wie is de Mol én twee Gouden Kalveren, werd tweede bij Maestro en maakte als zangeres haar eigen cd’s. Nu speelt ze bij Toneelgroep Oostpool in de monoloog ‘Girls and Boys’ een jonge vrouw die haar grote liefde ziet veranderen in een onvoorstelbare nachtmerrie. De voorstelling vertelt het verhaal van Medea vanuit een vrouwelijk perspectief.
Hadewych Minis, acteur en zanger - Kunststof
'Dit stuk is een kinderspul'
Bijna twee uur staat actrice Hadewych Minis alleen op het toneel, in eerste instantie als een soort standup comedian die het publiek onbedaarlijk aan het lachen maakt met verhalen over haar seksuele escapades, de eerste ontmoeting met haar man en de sollicitatie voor een droombaan. Maar dan slaat de voorstelling om in een vreselijk drama, als zij vertelt dat haar kinderen dood zijn, vermoord door hun vader, diezelfde man.
Hadewych: “Ik kon de tekst thuis niet hardop oefenen, omdat ik die net iets te heftig vond voor mijn kinderen om te horen. Dat doe ik normaal altijd wel, het helpt om de tekst hardop te zeggen, dan onthoud je hem sneller. Ze weten nu ook niet waar ik in speel. Ze komen eigenlijk altijd kijken, er is altijd wel een matinee, maar dit stuk is geen kinderspul. Ze zijn iets ouder dan de kinderen in het stuk."
'Nu kan ik écht van betekenis zijn'
Hadewych was eigenlijk "op een ander paadje aan het wandelen" toen zij dit toneelstuk voorgelegd kreeg. "Ik was bezig met mijn eigen voorstellingen, waarin ik veel meer aan het zingen was, zelf aan het schrijven en minder aan het acteren en dat vond ik heel leuk en leerzaam. Dus ik dacht, ik ga nu niet zo snel in andermans stukken staan. Maar toen ik het stuk las werd ik zo aangegrepen door het stuk en de thematiek. Het gaat over geweld naar vrouwen toe, hij doet haar weliswaar niet letterlijk pijn, maar neemt haar wel af wat haar het allerliefste is: hij vermoord hun kinderen.
En dat is tegelijkertijd ook altijd mijn grootste angst: dat mijn kinderen er niet meer zijn. Toen dacht ik, misschien moet ik daar juist iets mee. Ik denk bovendien altijd: ik vind mijn vak echt geweldig, je kunt troost bieden, ontspanning en inspiratie, maar soms voel ik me gefrustreerd dat ik van te weinig betekenis lijk te zijn. Voor mijn gevoel dan.
Tuurlijk, ik merkte wel met mijn eigen show, Minis Plus, dat er een dialoog ontstond, omdat ik zo eerlijk was over mijn eigen pijn. Ik merkte dat ik mensen een klein rugzakje met moed kon geven, kon inspireren. Dat vond ik geweldig om mee te maken, ik wilde daar juist mee doorgaan. Maar toen ik dit stuk las dacht ik; nu kan ik écht van betekenis zijn, omdat het zo waardevol is, zo belangrijk voor mannen én vrouwen om het te horen."
Ook in Nederland is er veel geweld richting vrouwen
"We denken vaak dat dit in Nederland niet speelt omdat we zo vooruitstrevend zijn", vervolgt de actrice, "maar ook in Nederland is er zoveel geweld naar vrouwen toe! Je hebt geen idee. Femicide het heet; geweld naar de eigen partner, van de man naar de vrouw. Maar in Nederland wordt dat niet onder het kopje femicide geplaatst waardoor er eigenlijk geen aandacht naartoe gaat. Men noemt het vaak crime passionel. Terwijl er één vrouw op de acht dagen wordt vermoord door haar partner of ex-partner. Dit is een stuk dat van belang is.