Waarom voorlezen zo goed is voor je kind
- Nieuws
- Waarom voorlezen zo goed is voor je kind
Hoewel iedereen het belang van lezen onderkent, komt er in de praktijk vaak weinig van. Dat is voor ons, maar zeker ook voor de jongste generatie erg zonde. Wetenschappers hebben immers aangetoond dat lezers gezonder, gelukkiger en slimmer zijn. Dus hoe krijgen we onze kinderen vaker met hun neus in de boeken? In Nieuws en Co een gesprek hierover met schrijversechtpaar Hans en Monique Hagen. Zij zijn de nieuwe kinderboekenambassadeurs van Nederland. Hun boodschap is helder:
Goed voorbeeld doet goed volgen
Je kinderen aan het lezen krijgen begint bij jezelf. Het is heel simpel: lees je zelf niet of nauwelijks, dan is de kans groot dat je kinderen dat ook niet doen. Hans Hagen: “Uit onderzoek blijkt kinderen er een goed voorbeeld aan hebben als hun ouders lezen; ze gaan dan vanzelf ook meer lezen. Kinderen van lezende ouders worden vijf keer betere lezers dan kinderen van niet-lezende ouders. Mensen zeggen vaak: 'mijn kind leest niet'. Maar meestal doen ze dat zelf dan ook niet. Als jij het goede voorbeeld niet geeft, dan wordt het ook niet nagevolgd.”
Ouders lezen veel te weinig voor
Maar ook voorlezen is en blijft belangrijk. Monique Hagen: “Vanmorgen gaven we een lezing aan ongeveer zestig ouders. Toen ik daar vroeg: ‘wie leest er elke dag voor?’ staken maar vier ouders hun vinger op! En eigenlijk is dat verschrikkelijk, dáár gaat het dus fout.”
Kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen (Kinderboekenambassadeur.nl)
Het is begrijpelijk. Ouders zijn allemaal druk met sportclubjes, muziekclubjes, partijtjes, de avondvierdaagse en ga zo maar door. Maar, zegt Monique Hagen: “Lees alsjeblieft toch elke dag voor. Want kinderen worden daar betere lezers van en betere lezers zijn gezonder, gelukkiger en slimmer." Een belangrijke reden om vaker een verhaaltje voor te lezen, dus.
Geen tijd? Lees een gedicht voor
Een tip van de kinderboekenambassadeurs: lukt het je niet om elke dag een heel verhaal voor te lezen, lees dan een gedicht voor. Dat kost veel minder tijd, maar levert zoveel waardevolle reacties en gesprekken op. Een kleine moeite met een groot resultaat.
Midzomerkinderboeken