Cultuur & Media
BNNVARA

'Geef ons niet het laatste zetje want we donderen in het ravijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef ons niet het laatste zetje want we donderen in het ravijn'

Door de nieuwe maatregelen zien horecaondernemers de omzet opnieuw flink dalen en staan ze voor het grote dilemma van personeel behouden of wegsturen. In De Nieuws BV praat Natasja Gibbs over de situatie met restauranthouders Ron Okhuijsen en Marije Vos en met D66-Kamerlid Romke de Jong.

Video niet beschikbaar

De maatregelen zijn nu meer dan een week van kracht en restauranthouder Okhuijsen geeft aan dat hij al een omzetdaling van 50 procent heeft. “Rutte had ons beloofd en ik citeer zijn eigen woorden: ‘Ruimhartige steun voor ondernemers in nood.' Maar we krijgen nu nul steun." De steunmaatregel die is afgekondigd voor 30 procent omzetverlies daar zegt Okhuijsen niets aan te hebben.

“Dat houdt voor ons nu in, voor deze 3 weken, want daar hebben we het even over, dat er nul steun is in TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten, red.) maar laat staan in de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, red.) en dan hebben we het over loonkostensteun. Er is dus geen steun en we kunnen het zelf weer ophoesten.”

Niets meer in kas

Okhuijsen heeft het er persoonlijk zwaar mee. “Het begint zijn tol te eisen. We zitten een beetje aan het eind van ons Latijn." Van een gezond bedrijf, met een reserve in kas en braaf het pensioen sparen heeft Okhuijsen belastingschuld en zit er helemaal niets meer in kas. Door de financiële zorgen ligt hij regelmatig wakker in de nacht.

Marije Vos herkent de zorgen. “We hadden de trein net rijdende, in september en oktober eindelijk weer kostendekkend gedraaid en die korte klap, zoals ze het noemen, is gewoon een keiharde klap in ons gezicht. Vooral mentaal.”

Omdat het restaurant van Vos het voornamelijk van zakelijke gasten moet hebben, die tijdens werktijd komen eten, wordt ze ook geraakt door het thuiswerkadvies dat is aangescherpt. “Wat inhoudt dat wij overdag weer gewoon leeg zitten, echt 85 procent annuleringen en in het weekend pak je dan nog wat mee van het particuliere publiek maar het is verschrikkelijk.”

Personeel

Vos is blij dat ze haar team dat in het restaurant werkt, nu nog compleet heeft. “Op het moment dat we weer mogen, moet er omzet gemaakt worden om de schulden terug te betalen. Dus als ik geen mensen heb, kan ik geen omzet maken. Het is een soort dwangbuis waar je inzit en waar je niet uit kan”, aldus Vos. Ook Okhuijsen zegt ‘nog’ geen personeel te hebben ontslagen. “Ik hou het nu nog wel vast, maar ik vrees dat we er de komende weken met deze maatregelen nog niet zijn.”

Vos: “Als je ze nu laat gaan los je er uiteindelijk nog niets mee op. Want je zit met een ontslagvergoeding die je moet aanvragen, een opzegtermijn en een transitievergoeding. Dus uiteindelijk ben je nog veel duurder uit. Het is nu uitzingen en hopen dat het bij drie weken blijft, waar ik niet in geloof.”

Met z'n allen verantwoordelijkheid nemen

Dat niet elke horecaondernemer het eens is met de maatregelen en zich daar ook aan gaat houden werd duidelijk, toch zegt Vos dit niet de juiste manier te vinden om met deze situatie om te gaan. “We moeten met z’n allen onze verantwoordelijkheid nemen. Los van of we geloven dat de maatregelen zin hebben. Dus uiteindelijk hou ik mij netjes aan de maatregelen en vind ik ook dat iedereen dat moet doen, maar dat houdt in dat het kabinet ons wel moet compenseren voor alle gemiste omzet”, legt Vos uit.

Okhuijsen is het met Vos eens. “Ik zit te vertellen dat we steun nodig hebben en voor mijn part ga ik nog meer de bühne op dat is de manier om aandacht te vragen voor ons probleem. Geef ons niet dit laatste zetje, want we donderen in het ravijn.”

De ondernemerslobby MKB-Nederland pleit voor extra belastinguitstel voor ondernemers die door de nieuwe maatregelen hard getroffen worden. Okhuijsen vindt dit echter niet ver genoeg gaan. “We hebben gewoon de botte pech dat we aan de verkeerde kant van de economie zitten en dat is geen ondernemingsrisico. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Er moet 100 procent steun zijn en dat zeg ik al vanaf het moment dat het 15 maart was vorig jaar. Want hier kunnen wij niets aan doen. Ik geloof erin dat wij in het belang van de volksgezondheid dicht moeten. Laten we dat duidelijk hebben. Maar help ons dan. En help ons dan niet voor een deel maar voor 100 procent. Wat er nu gebeurt, dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, want dit is de steun volledig laten gaan”, zegt Okhuijsen.

'De steunmaatregelen zijn nu al nodig'

Romke de Jong, Kamerlid voor D66 ziet de gestopte noodsteun, in de vorm van de NOW-regeling, niet als een definitief besluit. De Jong: “Als de steunmaatregelen verlengd zouden worden, is ook wat mij betreft het eerste waar je naar kijkt de NOW.” Wanneer deze steun eventueel weer terug zou kunnen komen daar heeft De Jong geen duidelijk antwoord op. “Het gaat er nu om, hoe gaan we om met deze coronamaatregelen, werken ze uit en gaan we nog iets verlichten in de horeca of worden er juist verdere maatregelen genomen in de horeca? Daar heb ik op dit moment geen verdere informatie over”, aldus De Jong.

Woensdag komt de Kamer bijeen om te praten over het huidige steunpakket. “Mochten er meer maatregelen zijn dan is wat mij betreft ook meer steun zeker ter sprake.” Vos reageert stellig: “Ze zijn nu al nodig, niet alleen als het langer gaat duren of er meer maatregelen komen. 85 procent omzetverlies in meer dan 3 weken, het kost mij 8.000 euro per week vanuit een buffer die er al niet meer is.” Okhuijsen: “De koek is echt op, wij gaan over drie dagen in de problemen komen. Want vrijdag moeten de salarissen eruit.”

De Jong hoopt aankomende woensdag met meer oplossingen te komen. De oproep van restauranthouders Vos en Okhuijsen is hem duidelijk.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie