Horror is als Franse kaas: 'Niet meteen roquefort, maar begin met milde brie'
- Nieuws
- Horror is als Franse kaas: 'Niet meteen roquefort, maar begin met milde brie'
Het is oktober en dat betekent voor horrorfans: Shocktober! Elke dag in oktober een goede horrorfilm kijken om zo tot het ultieme lijstje van griezelfilms te komen. Horror wordt al snel bestempeld als wanstaltige pulp, maar dat verdient het genre niet, zegt mediawetenschapper Dan Hassler-Forrest in De Nieuws BV: "Horror is het meest filosofische genre."
Video niet beschikbaar
"Horror gaat over de dingen die we niet willen zien", aldus Hassler-Forrest. Het genre bevlekt en bezoedelt de grenzen waarvan wij als mensen denken dat ze absoluut zijn.
Maatschappelijk geëngageerd
De mediawetenschapper vindt het genre maatschappelijk en politiek geëngageerd. En dan vooral de 'slasher'-films. "Als je erover nadenkt gaat het in die films altijd over een vrouw die wordt belaagd door een man met een fallusvormig voorwerp, een mes of kettingzaag. Het voorwerp waarmee ze belaagd worden, heeft altijd een associatie met mannelijke seksualiteit."
Het is volgens Hassler-Forrest ook het genre waarin veel meer grote vrouwenrollen zijn geweest dan in welk ander genre dan ook. "Zelfs niet in de romcom."
Pulp
En waar horror vaak in de pulp-hoek wordt gedrukt, heeft pulp ook zijn voordelen. Hassler-Forrest: "Pulp is een vrijplaats, er wordt niet veel op gelet en het hoeft geen hoge cultuur te zijn. Dat betekent dat er veel meer ruimte is voor subversie, creativiteit en het doorprikken van hypocrisie. Dat zijn allemaal dingen die horror goed doet."
Leren kijken
Maar alle 'gore', bloed en 'scream queens' vragen om een sterke maag. Volgens Hassler-Forrest moet je het ook leren kijken. "Het is net als het eten van Franse kaas. In eerste instantie denk je: 'Oh, wat is het heftig'. Maar je moet ernaar opbouwen. Ga niet meteen naar de zware roquefort, maar begin met een milde brie."