Joris Luyendijk over de witte, hetero, hoogopgeleide man: 'Maak mannen zoals ik niet de baas'
- Nieuws
- Joris Luyendijk over de witte, hetero, hoogopgeleide man: 'Maak mannen zoals ik niet de baas'
Joris Luyendijk was te gast in NOS Met het Oog op Morgen om het te hebben over zijn nieuwe boek 'De zeven vinkjes: hoe mannen zoals ik de baas spelen'. "Als je de definitie van kwaliteit overlaat aan mannen zoals ik, dan definiëren wij kwaliteit zodat mannen zoals ik altijd vooraan staan. Maak ons niet de baas", aldus Luyendijk.
Video niet beschikbaar
"Je hebt een categorie mensen in Nederland die niet weet hoe het voor de rest is. Ik weet nog steeds niet hoe het voelt om gediscrimineerd te worden", zegt Luyendijk. "Ik ben een witte, hetero man met gymnasium en universiteit. Ik had ook nog eens Nederlandse ouders die mij opvoedden met de dominante cultuur, die mijn taalfouten corrigeerden, die ABN tegen mij praatten."
'Verwijtbare onwetendheid'
"Wat die bovenlaag zo kenmerkt is onschuld. Je van geen kwaad bewust zijn, maar ook alles in het werk stellen om je nooit van kwaad bewust te worden. Dat is een wel een verwijtbare onwetendheid", stelt Luyendijk.
"Is het zo verstandig om mannen zoals ik zoveel macht te geven, want wij bepalen nu waaraan prioriteit wordt gegeven. Acht van de afgelopen tien ministers van Justitie waren mannen zoals ik. Hoeveel prioriteit was er de afgelopen jaren voor discriminatiebestrijding? Je had van de overheid meer te vrezen wanneer je schijnbaar een formulier verkeerd invulde, dan wanneer je een landgenoot discrimineerde. En tegelijkertijd wordt die juridische wereld helemaal gedomineerd door mannen die niet kunnen weten wat discriminatie is. Ik vind dat zeer onwenselijk."
Kwaliteit
"Waar de verdediging van mannen zoals ik het zwakst is, is wanneer ze zeggen: ik vind diversiteit prima als het maar niet ten koste gaat van de kwaliteit. Hoe definieer je kwaliteit dan? Tweetaligheid, incasseringsvermogen, aanpassingsvermogen, veerkracht, vechtlust, improvisatievermogen. Zijn dat kwaliteiten", vraagt Luyendijk zich hardop af.
"Als je vraagt aan personeelszaken wat een goede kandidaat is dan zeggen ze: vwo of gymnasium, een tweede studie, iets naast de studie en een tijdje in het buitenland. Dus we zeggen dat zes maanden studeren in Grenoble tussen andere middenklasse-studenten is een belangrijke buitenlandervaring. Maar op je achtste hier komen en dan nog Nederlands leren en alsnog een opleiding afmaken, dat is een achterstand en die heb je gelukkig ingelopen."
oog luijendijk
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.