Cultuur & Media
BNNVARA

Bodemleven op muziek: zo klinkt dat!

foto: Remco de Kluizenaarfoto: Remco de Kluizenaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Bodemleven op muziek: zo klinkt dat!

Onder onze voeten krioelt het van de beestjes. Maar: hoe klinkt het onder de bodem? En: kun je daar muziek van maken? Het korte antwoord is 'ja'. Het langere antwoord vertelt klankkunstenaar Remco de Kluizenaar in De Nieuws BV. Hij maakte namelijk van geluiden onder de bodem een waar concert genaamd: Soil, Live!.

Video niet beschikbaar

In het boek Entangled Life wordt er in het leven van schimmels gedoken. Want: hoe zou het zijn om een schimmel te zijn? Niet misschien iets waar je dagelijks over nadenkt, maar zeker iets wat je eens zou moeten doen. Want Remco de Kluizenaar die haalde daar muziek uit.

De Kluizenaar: "Ik was zo een beetje bezig om op koffiedik oesterzwammen te kweken op het aanrecht, maar toen ik dit boek had gelezen ging ik ook koffiedik afwegen op bepaalde hoeveelheden en dat ook aangepast aan het gewicht wat overeenkwam van met het aantal inwoners van de stad Wageningen en de steden daaromheen. En dan zie je dat die schimmelnetwerken lijntjes leggen tussen de koffievlakjes. (...) Zo intelligent zijn die schimmels."

Bodemdieren

Met twee bodemecologen is De Kluizenaar toen gaan praten over wat er over de bodem te vertellen valt. En uiteindelijk is het verworden tot een concert. Met de ogen gesloten kunnen we daar veel in horen. Denk je bijvoorbeeld in dat de lange draden van schimmels, de lange noten in het muziekstuk zijn. Maar je kunt er ook bepaalde organismen, wormen, pissebedden en duizendpoten in horen: allemaal bodemdieren.

En het getrippel, dat zouden zomaar springstaartjes kunnen zijn. Dat zijn hele kleine beestjes, vergelijkbaar met garnalen, die onder onze voeten in de bodem zich bewegen. "Die kunnen zo hoog springen dat, als je het vergelijkt met onze lichaamslengte, ze vanuit stilstand zo over de Eiffeltoren kunnen springen", aldus De Kluizenaar.

'Soil, Live!'

"In dit stuk krijgen de muzikanten eigenlijk heel veel vrijheid in wanneer ze een noot spelen", zegt De Kluizenaar. "Dus dit gaat in blokjes waarin de toonhoogte staat gedefinieerd, en ze mogen zelf beslissen wanneer ze een sprong maken." En hoe dat klinkt hoor je dus in 'Soil, Live!'.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie