Tuin- landschapsarchitect Piet Oudolf: 'Als je zelf anders bent wordt je tuin ook anders'
- Nieuws
- Tuin- landschapsarchitect Piet Oudolf: 'Als je zelf anders bent wordt je tuin ook anders'
Piet Oudolf is de opper-tuinman van ons land en zijn roem reikt tot de verste uithoeken van de wereld. Hij zet planten op een podium en laat ze hun eigen voorstelling geven. Bij hoge uitzondering spreken we hem in zijn eigen tuin in Hummelo. In Kunststof vertelt hij over zijn tuinfilosofie en zijn rijke carrière. Een expositie over zijn werk is vanaf deze week (tot 17 oktober) te zien in Glaspaleis Schunck in Heerlen.
Kunststof - Piet Oudolf, tuin- en landschapsarchitect
In het buitenland bekender dan in eigen land
Piet Oudolf is bijna bekender in het buitenland dan in eigen land. Hij maakte ontwerpen voor de High Line park en Battery park in New York, De Lurie garden in Chicago en recentelijk de Vitra Campus Garden in Duitsland. In Nederland is zijn werk op vele plaatsen te bewonderen; het park rond museum Voorlinden in Wassenaar, Museum Singer in Laren en De Vlinderhof in het Utrechtse Leidse Rijn, dat ontstond vanuit een burgerinitiatief.
Zijn tuinen kenmerken zich door de natuurlijke uitstraling, het gebruik van grassen en vergeten plantensoorten. Het idee van een wilde tuin die toch strak gedirigeerd wordt. Of in woorden van Oudolf: "De natuur zoals je wilt dat ie is."
'Een tuin heeft tijd nodig'
Piet Oudolf: "Ik loop nog regelmatig mijn eigen tuin in en dan heb ik toch niet het gevoel dat ik hem zelf gemaakt heb. Een tuin is door alle jaren heen zo ontwikkeld, met hier en daar kleine ingrepen. Je zou het niet in een keer zo neer kunnen zetten, een tuin heeft tijd nodig.
Elke plant heeft karakter. Dat zit in de textuur, hoe die groeit, hoe die zich ten opzichte van zijn buren gedraagt. Net als mensen; sommigen vallen niet op en andere jagen de buren weg. Dat zijn de extremen. Planten zijn echt karakters waarmee je mensen kunt raken. In deze periode van het jaar voel je vooral de energie. In de grassen, veel bloemen moeten nog gaan bloeien maar je voelt al dat het er aankomt. Dat is een energie die nu heel sterk aanwezig is."
foto: Kunststof
Op bezoek bij tuin- landschapsarchitect Piet Oudolf
Een landschap dat tranen opwekt
"Je zet de dingen in een compositie, zodat planten het hele jaar door een spel spelen met elkaar en er steeds iets bloeit. Dat is een performance en die moet interessant blijven. Het kan een overweldigend gevoel teweegbrengen. Ik merkte dat geregeld toen we hier nog een eigen kwekerij hadden en er bezoekers kwamen die plotseling in een landschap stonden dat ze niet kenden en je ook nergens zult vinden. Dat doet wat met mensen, zeker bij gevoelige mensen wekte dat soms tranen op."
Natuurlijke cyclus
"We begonnen met Engelse tuinen, maar ik wilde meer spontaniteit in de tuin. Niet planten terugsnoeien als ze gebloeid hebben, maar veel meer kijken naar de structuur en de natuurlijke cyclus van planten. Er kwam een klik; we wilden alleen vaste planten gebruiken die alle seizoenen mooi blijven. Het winterklaar maken van de tuin was ook zo'n dogma. Dat gingen we niet meer doen."
Dear Anja
35 jaar geleden verhuisde Oudolf met zijn vrouw Anja vanuit Haarlem naar Hummelo om daar samen een eigen kwekerij te starten. Een van de planten die vaak terugkomt in zijn ontwerpen is de Salvia Dear Anja; zelf gekweekt en vernoemd naar zijn vrouw. "Mijn vrouw is natuurlijk heilig en zij moet af en toe even op een podium worden geplaatst. De Dear Anja is een plant die niet echt in de handel is en ik vind het dan leuk dat zo'n soort weer terugkomt."