Cultuur & Media
NOS

De rol van mode op de Olympische Spelen in Parijs

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De rol van mode op de Olympische Spelen in Parijs

Naast alle aandacht voor de sport, is er op de Olympische Spelen ook altijd extra veel aandacht voor de outfits die de sporters dragen. Tijdens het sporten, maar ook tijdens de openingsceremonie die vanavond wordt gehouden. We spreken in NOS Met het Oog op Morgen met Nora Veerman, modeonderzoeker en schrijver over mode voor onder andere de Volkskrant.

Video niet beschikbaar

Er zijn een aantal luxe merken de samenwerking aangegaan met de Spelen, vertelt Veerman. "Zeker Dior en Louis Vuitton hebben hier wel een rol in, want hun moeder bedrijf is sponsor van de Spelen."

Ze ontwierpen een aantal belangrijke stukken voor de ceremonies: "Ze hebben de medailles ontworpen en de doosjes voor de medailles ontworpen. Maar ook de outfits voor de mensen die die medailles dragen."

Openingsceremonie

Dan zijn er ook nog de outfits die de sporters dragen tijdens de openingsceremonie. "Die outfits ontwerpen deze luxemerken niet, maar dat maakt ze niet minder interessant."

"Ik moet zeggen dat in de laatste decennia er wel een ontwikkeling heeft plaatsgevonden naar een wat informelere outfits", aldus Veerman. "Inmiddels zitten er ook meer trainingspakken bij, maar ook spijkerbroeken dit jaar bijvoorbeeld." Veel landen gaan ook voor referenties naar traditionele kledij, zoals Mongoliƫ dit jaar. "Hun uniforms zijn gebaseerd op traditionele Mongoolse kleding, op een kaftan achtig kledingstuk tot net onder de knie. Dat ziet er heel bijzonder uit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie