Waarom is het luisterboek zo populair?
- Nieuws
- Waarom is het luisterboek zo populair?
Het luisterboek is niet meer weg te denken van de boekenplank. Het aantal abonnees bij grote luisterboekaanbieders bleef in 2022 stijgen. Waarom is het luisterboek zo in trek? In De Nieuws BV vertelt luisterboekexpert Huub van de Pol wat de aantrekkingskracht is van literatuur door de koptelefoon.
Video niet beschikbaar
De laatste jaren ziet Van de Pol, mede-eigenaar van de luisterboekenwinkel Luisterrijk, dat het luisterboek aan populariteit wint in Nederland. Van de Pol begon zeventien jaar geleden zijn luisterboekwinkel, toen nog de enige in Nederland. "We hebben jarenlang in de marge geopereerd, de afgelopen vijf jaar zien we de interesse groeien." Dit komt volgens de luisterboekexpert door een combinatie van factoren. "Tegenwoordig luister je alles op een tablet of smartphone, en die zijn er nog niet zo lang. In ieder geval nog niet toen wij begonnen." Een andere reden voor het succes is volgens Van de Pol omdat luisteren een bezigheid is die tegelijk uitgevoerd kan worden met wat anders, zoals autorijden of stofzuigen.
Luier?
Of de populariteit toegekend kan worden aan het luier worden van mensen of de afname van interesse in lezen, denkt Van de Pol niet. "Lezen is als activiteit populair, maar niet voor iedereen. Simpelweg omdat je er tijd voor moet nemen. Maar ik geloof dat het heel veel mensen wel geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn en literatuur tot zich willen nemen. En als het je dan verteld kan worden in plaats van zelf te lezen, is dat makkelijker of fijner."
Sleutel tot succes
Een goede voorlezer is volgens Van de Pol essentieel voor een succesvol audioboek. "Je kan een heel goed boek verpesten met een hele slechte voorlezer. Een gemiddeld boek duurt acht á tien uur aan audio. Als iemand slist of zich verslikt, houd je dat een paar minuten vol, maar niet uren."