Korte intro's en de populariteit van neo-klassiek: zo heeft Spotify muziek veranderd
- Nieuws
- Korte intro's en de populariteit van neo-klassiek: zo heeft Spotify muziek veranderd
Neo-klassieke pianomuziek die populair is onder het mom van 'studiemuziek' en artiesten die steeds liedjes met steeds kortere intro's maken: het zijn slechts twee voorbeelden van hoe streamingdiensten het muzieklandschap hebben veranderd.
In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen kijken zangeres Giovanca, NPO Radio 4-presentator Sander Zwiep en muziekjournalist Gijsbert Kamer terug op de muzikale veranderingen van de afgelopen 10 jaar.
In 2010 had bijna niemand van streamingdiensten zoals Spotify gehoord, maar inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het muzieklandschap. Giovanca: "We moesten er als artiesten allemaal aan wennen, maar nu is er een generatie die niet beter weet dan dat je muziek via dit soort diensten luistert."
Video niet beschikbaar
Volgens Giovanca heeft Spotify het makkelijk gemaakt om muziek te ontdekken. "Ik ontdek bijvoorbeeld veel nieuwe gospelmuziek door Spotify." Toch gaat haar liefde nog het meest uit naar vinyl en cd's. "Ik wil het vast kunnen houden, voelen, het boekje besnuffelen."
Volgens Kamer heeft Spotify ook invloed op wélke muziek er wordt gemaakt. Zo schrijven sommige muzikanten hun liedjes speciaal voor streamingdiensten. "Dus snel met het refrein beginnen en korte intro's gebruiken", legt hij uit. Giovanca vult hem aan. "En er zijn artiesten die hun artwork speciaal ontwerpen zodat het opvalt op Spotify."
Neo-klassiek
NPO Radio 4-presentator Sander Zwiep ziet door Spotify een hele andere trend: het ontstaan van tussen-genres. Neo-klassiek bijvoorbeeld. De streamingdienst promoot het genre onder het mom van studiemuziek, ziet Zwiep. "En als je vroeger zei: ik hou van modern klassiek dan denk je aan piepknor, vreemde uitbarstingen en dan weer stille passages. Nu gaan we terug naar herkenbare structuren, melodie-harmonie en ritmes die je kunt begrijpen."
Ook hiphop is niet meer weg te denken uit de lijstjes van populaire muziek. En dat werd hoog tijd, vindt Giovanca: Hiphop is heel lang onderbelicht geweest. Zeker toen er enorm goede hiphop werd gemaakt zoals in de jaren 90.
Franklin en Bowie
Het afgelopen decennium kwamen er niet alleen nieuwe genres voorbij, maar overleden ook veel muzikale grootheden. Amy Winehouse, Whitney Houston, Leonard Cohen, Prince, George Michael, Aretha Franklin en David Bowie bijvoorbeeld.
Op Gijsbert Kamer maken de ziekte en het overlijden van poplegende David Bowie het meeste indruk. "Niemand had iets in de gaten, het was volkomen onverwacht en de schok was enorm groot."
En Giovanca? Zij noemt de dood van Aretha Franklin 'The end of an era'. Ze vervolgt: "Dat is wel een héle grote. Het was gewoon een hele bijzondere zangeres, categorie buitengewoon."