Presentator Riza Tisserand: 'Cabaret is een soort van maniertje geworden'
- Nieuws
- Presentator Riza Tisserand: 'Cabaret is een soort van maniertje geworden'
Presentator Riza Tisserand (1973) werd ooit voortijdig van het vmbo afgestuurd, maar heeft inmiddels zijn bachelor rechtsgeleerdheid op zak. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot rapper en cabaretier en maakte hij rapcolumns voor radiozender FunX. Sinds juni 2017 presenteert hij in de vroege weekendochtenden zijn eigen programma Riza op NPO Radio 1. Binnenkort gaat hij het theater in met zijn eerste solovoorstelling, Bekeerling, over zijn bekering tot de islam zeventien jaar geleden. Presentator Pieter van der Wielen legt hem een aantal vragen voor in Open Kaart, een rubriek uit Nooit Meer Slapen.
Open Kaart: Riza Tisserand
Mooie Surinaamse meisjes
Riza was van huis uit helemaal niet gelovig, maar nadat een vriend hem meenam naar een Kerstmis van de Pinkstergemeente, liet het geloof hem niet meer los. "Daar voelde ik voor het eerst: Er is een god." Eigenlijk ging hij alleen maar mee voor de mooie Surinaamse meisjes en hij was zelfs ‘een beetje lacherig’ toen de voorganger vroeg er mensen waren die tot het geloof wilden toetreden.
In één keer voelde hij: "Wow! Ik geloof wel in god!" Het geloof was toen 'nog niet helemaal af'. Door gesprekken met moslims ontdekte hij andere manieren om in god te geloven: "Als ik in Jezus Christus kan geloven, dan kan ik ook in de profeet Mohammed geloven, want van de profeet Mohammed weten we in ieder geval zeker dat die bestaan heeft en van Jezus weten we dat niet eens. Toen viel alles zo’n beetje op zijn plek."
Eindelijk rust
Rust, dat was wat zijn geloof hem vooral bracht. "Ik had heel veel vragen over waarom dingen in mijn leven waren gebeurd zoals ze waren gebeurd. Ik had heel veel verdriet te verwerken. Tot die tijd dacht ik altijd: Ik zal wel gestraft worden voor iets wat ik verkeerd doe."
Blijkbaar praten mensen niet echt met moslims. Daar zit een soort van comedy in.
Aardige moslims
In zijn tijd bij Comedy Explosion adviseerde cabaretier Javier Guzman hem om de thema’s in zijn voorstellingen dicht bij zichzelf te houden. "Toen besefte ik: Ik ben een moslim in een land waar dit op dit moment niet goed valt. Heel veel mensen zeggen tegen mij: Jíj bent een áárdige moslim. Dat doet mij echt pijn. Ik ben echt geen uitzondering als het om aardig-zijn gaat. Blijkbaar praten mensen niet echt met moslims. Daar zit ook een soort van comedy in."
Geloof en cabaret gaan moeilijk samen
Geloof en cabaret gaan moeilijk samen, zo ondervond Riza. "Als theatermaker wordt er van je verlangd dat je elk geloof verguist. Als cabaretier ben je blijkbaar wetenschapper. Als je dan gelooft in iets wat je niet kan bewijzen, dan valt dat niet heel erg goed."
"Het heeft heel lang geduurd voordat ik een partij bereid vond die zei: oké, doe het maar, want we geloven erin. Cabaret is een beetje vast komen te zitten in zijn eigen dogma. Het moet op een bepaalde manier gemaakt worden. Dat is wel grappig, want cabaret moest juist verzetten. Nu is het een soort van maniertje geworden, waar je blijkbaar ook weer doorheen moet breken."
Geen last van zendingsdrang
Riza is er niet op uit om mensen te bekeren met zijn voorstelling Bekeerling. "Dat zou wel gaaf zijn. Je denkt: ik kom naar een comedyvoorstelling en aan het eind ben je een moslim! Voor mij het gewoon heel simpel: het maakt mij niet uit wie wel of niet gelooft. Voor mij is het niet zo dat ik anderen wil bekeren. Ik wil vooral laten zien wie ík ben als moslim in een land waarin mensen echt een probleem hebben met moslims."
Meer over de voorstelling Bekeerling
Bekijk de promo van Bekeerling.
Een overzicht van de voorstellingen van Bekeerling vind je op de website van TVB Theater.