Cultuur & Media
NTR

Zangeres en radio-dj Donna Senders: 'Ik wilde niet meer opvallen'

foto: Nikkie van Toorn/FunX
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres en radio-dj Donna Senders: 'Ik wilde niet meer opvallen'

Donna Senders, zangeres en radio-dj, is inmiddels een vertrouwd geluid op FunX, waar ze van maandag tot en met donderdag het programma The Block presenteert. Haar passie voor muziek en optreden begon al op jonge leeftijd, totdat ze in de puberteit kwam: "Ik was het enige kind van kleur in mijn omgeving en wilde niet meer opvallen. Ik begon mezelf te verstoppen", vertelt ze in Jongstof.

Jongstof - Kunststof

Donna’s liefde voor muziek begon al vroeg. Ze groeide op in een gezin waar muziek altijd aanwezig was. "Mijn moeder was achtergrondzangeres en de vaders van mijn broertje en zusje waren muzikanten. Ik zong veel en pakte graag het podium. Ik weet ook dat er een foto is, die ga ik echt nooit vergeten, van een talentenjacht op school. Ik was vijf en playbackte het nummer Like a Virgin van Madonna, met een glitterpak aan. Op de foto zie je mijn docent geschokt kijken. Maar ik vond het gewoon heel leuk om op te treden."

Toch stopte Donna abrupt met zingen toen ze in de puberteit kwam. Ze kreeg negatieve reacties in haar omgeving, wat ervoor zorgde dat ze haar passie opzijzette. "Ik was het enige kind van kleur in mijn omgeving, en dat maakte dat ik niet meer wilde opvallen. Ik begon mezelf te verstoppen."

Quote

In mijn jeugd heb ik nooit vragen kunnen stellen over mijn Congolese achtergrond.

Donna Senders, Funx-dj en zangeres

Congolese roots

Donna groeide op met haar Nederlandse moeder en had weinig contact met haar Congolese vader. Haar identiteit als persoon van kleur was lange tijd een onderwerp waar ze weinig over sprak. "In mijn jeugd heb ik nooit vragen kunnen stellen over mijn Congolese achtergrond. Ik voelde me vaak tussen wal en schip vallen: niet volledig onderdeel van de witte gemeenschap, maar ook geen band met mijn Congolese roots."

Donna begon pas op latere leeftijd actief te zoeken naar antwoorden. "Ik had nog nooit iets over Congo gegoogeld, het voelde als een verboden plek. Maar ik wou weer zingen en dat podium op, dus dan moest ik eerst zelf snappen en accepteren wie ik ben. Ik begon te lezen over mijn familiegeschiedenis en ontdekte dat ik afkomstig was uit een politiek invloedrijke familie in Congo. Een van mijn oudtantes was zelfs de eerste Congolese vrouw die afstudeerde. Het lezen over mijn afkomst gaf me een gevoel van acceptatie."

Zingen op luxe jachten

Nu treedt Donna weer op, en presenteert ze het radioprogramma The Block op FunX. "Mijn avontuur bij FunX begon vijf jaar geleden, toen ik journalistiek studeerde en daar stage liep als producer", vertelt Donna. "Ik kreeg de kans om na mijn stage als vaste producer aan de slag te gaan, maar tegelijkertijd kwam er een aanbod om mee te gaan zingen op luxe jachten. Toen heb ik toch voor dat laatste gekozen."

Op die jachten maakte Donna deel uit van een orkest. "We reisden de wereld rond en elke avond verzorgden wij het entertainment. Het voelde als een apart leven op het water; ik heb veel mensen ontmoet, affaires gehad, wijnen geproefd en steden gezien. Wanneer je het gordijntje opentrok, kon je in Hong Kong, India of Stockholm zijn."

Dubbelleven

Maar dat luxe bestaan had ook een keerzijde: "Op een gegeven moment voelde ik dat ik een dubbelleven leidde. Ik wil het echte leven terug. Ik miste de journalistiek en het voeren van échte gesprekken, in plaats van oppervlakkige gesprekken rondom kaviaar en wijn. Ik wilde terug naar FunX, maar dit keer niet als producer. Ik wilde nu zelf achter de microfoon plaatsnemen."

Gerelateerde podcast

Kunststof

Kunststof

Ster advertentie
Ster advertentie