Cultuur & Media
VPRO

Kunstenaar Carlijn Kingma: 'Architectuur kan veel problemen oplossen'

foto: Repko van Husen
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstenaar Carlijn Kingma: 'Architectuur kan veel problemen oplossen'

“Al die veel te complex geworden maatschappelijke systemen, dat is waarvoor we architectuur moeten inzetten, om die systemen inzichtelijk te maken," vertelde Carlijn Kingma bij Nooit Meer Slapen. Dit is de gedachte achter haar kunst, waarbij zij complexe maatschappelijke structuren in cartografen probeert te vatten.

Carlijn Kingma (kunstenaar, architect) - Nooit meer slapen

Architectuur

Kingma heeft tijdens haar studie architectuur al vaker gebruikt om abstracte ideeën te vertalen naar iets tastbaars. "Ik was eigenlijk heel gefascineerd hoe de wereld in elkaar zat – ik gebruikte architectuur als taal om die te begrijpen." Zo maakte ze tijdens haar studie en project waarbij zij alle filosofische utopieën in een tekening probeerde samen te krijgen. Voor haar laatste werk, Het waterwerk van ons geld, tekende zij onder andere alle verschillende soorten belasting die betaald moeten worden en Amazon CEO Jeff Bezos die als Dagobert Duck in het geld zwemt. Kingma spendeerde zo’n 2000 uur aan haar tekening, waarvoor ze "haar aller dunste pen gebruikte".

Geld als water

Het geldstelsel wordt in de illustratie neergezet als waterwerk omdat geld in ons taalgebruik al heel lang is verbonden aan water. Denk bijvoorbeeld aan 'geld moet stromen', 'zwemmen in het geld', of 'liquide middelen'. Dit komt in het werk van Kingma onder andere tot uiting in hoe geld vanuit de bovenste laag, waartoe de rijksten der aarde behoren, omlaag drupt naar de allerarmsten. Ze kwam er in haar vooronderzoek achter dat geld niet gegarandeerd bij die armen terecht komt: "Dit project was voor mij aan de ene kant geweldig, ik ben zo gegrepen door die wondere wereld van het geld, maar aan de andere kant is het zo’n ernstig en triest onderwerp waarin zoveel moet veranderen."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie