Uit de Boekenkast: een hartverwarmende serie in deze koude wintermaand
- Nieuws
- Uit de Boekenkast: een hartverwarmende serie in deze koude wintermaand
In een tijd waar 'kankerflikker' wordt gezien als dagelijks taalgebruik, waarin bushokjes met posters van zoenende mannen niet veilig waren voor geweld en tv-presentatoren het hebben over 'hysterische homootjes' vragen wij ons in De Nieuws BV af: hoe belangrijk is representatie eigenlijk? En wat voor een effect hebben dit soort gebeurtenissen op jonge LHBTI'ers?
Daarom onze rubriek: Uit de Boekenkast. Afgelopen zomer vertelden verschillende LHBTI'ers in deze rubriek over de eerste keer dat ze hun seksuele of gender-identiteit herkenden in een film, boek, tv-serie of muzikale artiest. En wat is nou een beter idee, dan in deze koude wintermaand terug te blikken op een hartverwarmende serie?
Claudia de Breij & Nicolaas Veul
Video niet beschikbaar
Claudia de Breij was geen zandbak-lesbienne, maar op 15-jarige leeftijd herkende ze zichzelf in de film Torch Song Trilogy. Veul: "Ik was vijftien en ik wist dat Paul de Leeuw bestond en Jos Brink. En in mijn omgeving waren er geen homo's. En er was geen positief beeld van homo's. Ik zat in de kast. En op een gegeven moment kwam Will and Grace op de tv." En toen veranderde een heleboel...
Kim Putters & Valentijn de Hingh
Video niet beschikbaar
Al op jonge leeftijd werd Valentijn de Hingh geconfronteerd met heftige beelden uit de Amerikaanse talkshow van Jerry Springer. Daarin waren regelmatig transgenders te gast die aan hun familie of geliefden opbiechtten niet eerlijk te zijn geweest over hun genderidentiteit, met zeer agressieve reacties tot gevolg. "Ik herkende dat totaal niet uit mijn eigen omgeving. Mijn eigen ouders waren juist heel lief en begripvol."
Voor Kim Putters was Paul de Leeuw een belangrijk voorbeeld. "Wauw, iemand die op een hele excentrieke manier uitkomt voor wie hij is. Na een oud radiofragment uit 1987, waarin Paul de Leeuw zijn coming out bespreekt, vertelt Putters over hoe dat bij hem ging.
Putters: "Mijn verhaal lijkt veel op dat van Paul de Leeuw. Ik zat ook bij mijn moeder op de bank en dacht, hoe ga ik dit nou vertellen? Nadat ik al vele pogingen had gedaan zei ik: ik geloof dat ik jongens leuker vind dan meiden. Ze was zó blij voor mij. Ze omarmde mij en ik vroeg haar of ze niet boos was. En toen stelde ze mij de beste vraag die iemand mij ooit heeft gesteld: wat had je dan van je eigen moeder verwacht? Daar ben ik nog altijd stil van".
Hanna Bervoets & Jeangu Macrooy
Video niet beschikbaar
Aanvankelijk vond Hanna Bervoets de fantasyserie Xena Warrior Princess maar saai en kinderachtig. Tot ze erachter kwam dat je ook anders naar de serie kon kijken als je de vriendschap tussen de hoofdpersoon Xena en haar metgezel Gabriëlle begrijpt als een lesbische relatie. "Ze waren niet openlijk lesbisch, maar daardoor was het voor mij ook veilig om daar fan van te zijn."
Voor Jeangu Macrooy was George Michael een belangrijk voorbeeld. "Ik was 11 of 12 toen ik voor het eerste bij mijn moeder in de CD-kast ging neuzen, toen daar ineens de verzamel-CD van George Michael tevoorschijn kwam. Ik had nog nooit zo'n mooie mannelijke stem gehoord."
Johan Kenkhuis & Majd Mardo
Video niet beschikbaar
Toen Johan Kenkhuis als tiener wist dat hij "andere kriebels in zijn buik had" dan zijn vriendjes, en koos voor het leven in de topsport, stapte hij ook in een wereld waarin hij zichzelf niet terugzag, waar homoseksualiteit niet leek te bestaan.
Ook Majd Mardo was bang dat hij moest kiezen, dat zijn coming-out zijn carrière als acteur in gevaar zou brengen. "Ja tuurlijk, je zag geen homoseksuele acteurs, per se. Ik dacht als ik mijn droom wil najagen kan ik dit gewoon niet zijn."
Shishani Vranckx & Bas Heijne
Video niet beschikbaar
Voor zangeres Shishani Vranckx was het de serie The L-Word waar ze herkenning zag. "Ik had daarvoor nog nooit op een bewuste manier gekeken naar lesbische vrouwen." Vranckx wist wel van de stereotypes lesbiennes maar daar herkende ze zichzelf absoluut niet in.
Heijne groeide op in de jaren zeventig, op een moment dat het zijn van homoseksueel misschien wel in de mode was. "Ik was op mijn 17 toen ik het mijn ouders vertelde. Dat was een doorbraakmoment, begin van de discotijd, gay zijn werd toen in eens mainstream. Dat was wel heel anders met de generatie voor mij. Het werd populair en heel open, ook bij niet homo's."
Raymi Sambo & Vera Bergkamp
Video niet beschikbaar
Op International Coming Out Day een extra aflevering van Uit De Boekenkast. In deze speciale aflevering: D66-Kamerlid Vera Bergkamp en acteur en theater- en filmmaker Raymi Sambo over de Amerikaanse soapserie Dynasty, de Hitkrant en het belang van deze dag.