Cultuur & Media
KRO-NCRV

Blijken we tóch in The Matrix te zitten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijken we tóch in The Matrix te zitten

Twintig jaar na het verschijnen van het eerste deel komt deze week het vierde deel van de film The Matrix uit. De invloed van de film is binnen de filmwereld onmiskenbaar, maar ook daarbuiten. "The Matrix reflecteert hoe de wereld vandaag de dag is", zegt film- en popcultuurjournalist Gawie Keyser bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Mark Zuckenberg's Metaverse

"De Amerikaanse-Australische sciencefictionfilm verscheen in 1999, maar is een reflectie van de huidige tijd”, zegt Keyser die voor De Groene Amsterdammer schrijft. Toen Mark Zuckerberg onlangs zijn plannen voor zijn virtuele universum ‘Metaverse’ aankondigde werd The Matrix weer akelig actueel, vindt hij.

Keyser ziet in de Metaverse een soort moderne Matrix waarvan Zuckerberg de architect is. “In The Matrix heb je de architect. Dat is een slimme man die de wereld heeft ontworpen en dat is Mark Zuckerberg. Dat kan niet anders.” Die wereld blijkt een schijnwereld want het is in werkelijkheid een computersimulatie om mensen onwetend en kalm te houden.

Waar gaat The Matrix ook alweer over?

Hacker Neo ontdekt op een dag dat hij in een virtuele schijnwereld leeft. Een groot deel van de mensheid is vermoord door machines en kunstmatige intelligent. De overgebleven mensen worden gevangengehouden in een computersimulatie, The Matrix waarin ze nietsvermoedend hun leven leiden.

Neo krijgt de keuze tussen twee ‘pillen’. Kiest hij de blauwe pil en blijft hij onwetend, of neemt hij een rode pil zodat hij de werkelijkheid onder ogen ziet.

'De dystopie is nu'

Maar niet alleen op digitaal gebied voorspelde The Matrix de tijd waarin we nu leven, vindt Keyser. “In de film is er een gevecht gaande tussen gewone mensen en machines. De mensen in de film komen allemaal uit groepen die we vandaag de dag identificeren als mensen aan de onderkant van de samenleving.”

Bij het terugzien van deel één verbaasde Keyser zich hoe accuraat de film de toekomst weergeeft. “Ik noemde het eerder een dystopie, maar vandaag de dag zíjn we daar. Dat vond ik een ontnuchterende ervaring.”

Deel vier The Matrix Resurrections verschijnt deze week.

Gawie Keyser over Matrix

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie