Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het Tiny Forest is goed voor de zelfstandigheid van stadse kinderen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Tiny Forest is goed voor de zelfstandigheid van stadse kinderen

Na het Tiny House is er sinds kort ook het Tiny Forest, een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan, midden in de stad. Tiny Forests bieden een uitdaging aan kinderen en zorgen voor een meer klimaatbestendige stad. Afgelopen weekend werd het 10e Tiny Forest geopend op het Muziekplein in de Utrechtse wijk Terwijden, een troosteloos stuk stenen en asfalt dat wel een boost kon gebruiken. Verslaggever Noémi Lemoine was bij de opening, waar ze een boom plantte voor haar programma Fris!

Een stukje bos in de stadse chaos

De leefomgeving van de stadse bewoners knapt door het aanleggen van een Tiny Forest direct flink op. Het verkleint de kloof tussen mens en natuur en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar, want de buurt zelf werkt mee bij aanleg en onderhoud. Het Tiny Forest geeft daardoor niet alleen beschutting, maar draagt ook bij aan een klimaatbestendige stad, waar de biodiversiteit sterk onder druk staat.

Kinderen mogen maar 300 meter zelfstandig van huis

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse kinderen maar 300 meter zelfstandig van huis mogen. Ook groeit maar liefst 65% van de kinderen op in de stad. Daardoor zien ze nauwelijks groen, laat staan dat ze weten hoe het voelt om met de voeten in de modder te staan. Het Tiny Forest zorgt ervoor dat kinderen binnen 300 meter van hun huis een natuurbeleving kunnen hebben.

Het productieproces van Toyota als model

Tiny Forests zijn een idee van de Indiase bedrijfskundige Shubhendu Sharma, die op zijn beurt werd beïnvloed door Akira Miyawaki. Deze Japanse botanicus werd aangetrokken door Toyota, het bedrijf waar Sharma werkzaam was. Om van de bebossing van stadse gebieden een ‘echt bedrijf’ te maken, werd het hele proces gestandaardiseerd, waarbij het productieproces van Toyota als voorbeeld diende.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tiny Forests in Nederland

Projectleider Daan Bleichrodt van het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, haalde het Tiny Forest twee-en-een-half jaar geleden naar Nederland, nadat hij de TED Talk van Shubhendu Sharma zag. Met hulp van Sharma legde het IVN het eerste bos aan in Zaandam. De aanleg van een Tiny Forest op het Muziekplein was volgens hem echt nodig om de stad klimaatbestendiger te maken en kinderen weer in contact te brengen met natuur.

Tiny Forest is een merk

Voor wie zelf een Tiny Forest wil aanleggen is het goed te weten dat de merknaam Tiny Forest officieel is vastgelegd voor bossen die worden aangelegd volgens de Miyawaki-methode en dat de naam alleen gebruikt mag worden in overleg met het IVN. Maar wat stenen uit je tuin wippen en er flink wat groen voor in de plaats zetten, kan natuurlijk altijd.

Terugluisteren

Luister de reportage over het Tiny Forest in Utrecht terug.

Ster advertentie
Ster advertentie