Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jamie Oliver 25 jaar op de buis: 'Een mix van autoriteit en nuchter thuis koken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jamie Oliver 25 jaar op de buis: 'Een mix van autoriteit en nuchter thuis koken'

Op jonge leeftijd was hij al sous-chef van een welbekend restaurant in Londen en sinds 1999 is hij niet meer van de beeldbuis te slaan: Jamie Oliver. De mix van autoriteit en het zijn van een nuchtere thuiskok, maakte dat programmamakers met hem in zee wilden. Niet alleen zijn jonge leeftijd onderscheidde hem van andere culinaire sterren. "Hij opende de deuren naar het horeca-koken", vertelt Hiske Versprille, culinair journalist, over 25 jaar Jamie Oliver bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

'Strip it down to the bare essential'

In zijn eerste drie boeken en televisieseries stond Oliver bekend als The Naked Chef. "Niet omdat hij in zijn blootje stond te koken, gelukkig of helaas", zegt Versprille. "Oliver wil de recepten uitkleden tot een eenvoudig recept dat iedereen thuis kan maken. Hij was een nieuwe stem onder de jonge mensen."

De 'oerprei'

Versprille vindt één gelijkenis in veel kookboeken terug: 'de oerprei'. Het gaat om de veelvoorkomende foto waarop de maker een tas heeft waar een prei uitsteekt. "Voor de thuiskok drukt het een waarde uit. Het gaat erom dat je weet waar je ingrediënten vandaan komen, de groenteboer kent en niet naar de supermarkt maar naar de lokale markt gaat", zegt Versprille. "Oliver heeft dat idee geïntroduceerd."

Koken met verse producten in de thuiskeuken was niet het enige dat Oliver onderscheidde van andere culinair bekende gezichten. "Kookprogramma’s konden destijds in twee soorten verdeeld worden", vertelt Versprille. "Mannen die professioneel chef waren of vrouwen die thuis voor hun gezin kookten." Oliver was in geen van deze categorieën onder te verdelen. Hij maakte het koken op televisie gezelliger, grappiger en energieker. Ook zijn jonge leeftijd was kenmerkend. "Voor veel jonge mensen heeft hij het ambitieuzere koken interessant gemaakt. Hij opende de deuren naar het horeca-koken met trucjes uit de grote keukens", aldus Versprille.

Niet alleen maar (wit)lof

Toch ontving Oliver niet alleen maar lof. Hij kreeg kritiek op de manier waarop hij benoemde dat 'arme mensen niet wisten hoe ze gezond moesten eten'. Ook zijn commerciële deal met Shell viel niet goed bij het publiek, gezien Oliver zo voor duurzaamheid stond. Desalniettemin heeft Versprille hem erg hoog staan: "Ik heb hem twee keer mogen ontmoeten en ik denk dat hij echt een inherente drijfveer heeft om mensen aan het koken te brengen." Bewijs voor die drijfveer is volgens de journaliste zijn positieve invloed op de Engelse 'school lunch' en zijn aandeel in de doorgevoerde suikertaks.

Van frisse wind naar klassieker

Ondanks het jaarlijks uitbrengen van een nieuw kookboek, denkt Versprille dat Oliver zijn beste tijd voorbij is. "The Naked Chef, zo groot wordt hij nooit meer. Hij doet zeker nog veel, maar vernieuwend is het niet meer."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie