Cultuur & Media
HUMAN

Wat blijft na de dood van journalist Marc Chavannes?

foto: Privearchief Chavannesfoto: Privearchief Chavannes
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat blijft na de dood van journalist Marc Chavannes?

“Soms leek het alsof Marc de pen bij het eerste woord op het papier zette en er pas weer afhaalde bij het laatste woord, gedreven door een ingehouden woede en passie, vermengd met een diepe bezorgdheid," zegt oud-politicus Herman Tjeenk Willink over zijn vriend Marc Chavannes.

Marc Chavannes, een gerenommeerde Nederlandse journalist en auteur bekend om zijn scherpe analyses en kritische blik op de politiek en de samenleving, werd geboren op 20 september 1946. Chavannes heeft een lange en succesvolle carrière achter de rug waarin hij de Nederlandse journalistiek op verschillende manieren heeft vormgegeven, als columnist, verslaggever, correspondent, adjunct hoofdredacteur en hoogleraar. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Leiden en internationale betrekkingen aan de Johns Hopkins University in Washington, waarmee de basis werd gelegd voor zijn interesse in politiek, macht en samenleving. Chavannes begon zijn carrière bij NRC Handelsblad, waar hij in de jaren 70 en 80 als correspondent werkte in Londen, Parijs en Washington.

foto: Privearchief Chavannes

Zijn boek Niemand Regeert uit 2009 liet zien dat hij niet bang is om tegen de stroom in te gaan. Zijn kritische houding ten opzichte van de Nederlandse politiek en de media maakte hem tot een belangrijke waakhond van de democratie. Bij De Correspondent waren hoofdredacteur Rob Wijnberg en Marc Chavannes begonnen aan een nieuw boek met een andere insteek, namelijk Politiek die werkt. “Als je journalistiek wil maken waar mensen betrokken bij blijven en ook van blijven, moet je niet alleen maar laten zien wat misgaat, maar ook perspectief proberen te schetsen van hoe het wel kan”, aldus Rob Wijnberg. Het boek is nooit afgemaakt, maar er is wel een prijs uit voortgekomen, namelijk de Marc Chavannes prijs, een essayprijs voor schrijvers tot 35 jaar, voor een artikel over politiek die werkt. De prijs werd onlangs uitgereikt op zijn verjaardag.

"Wij herinneren hem als een vader die altijd voor iedereen klaarstond," zeggen Remy en Esther, de kinderen van Chavannes. “Een bescheiden wereldreiziger die veel heeft bereikt, zonder zichzelf ooit op de voorgrond te plaatsen. Waar ter wereld hij zich ook bevond, zijn deur stond open en zijn huis voelde als een thuis. Het was een man die vocht voor zijn geluk, al bracht dat soms de nodige uitdagingen met zich mee. Hij had een rotsvaste overtuiging om iets van zijn leven te maken, dit voelde dan ook als plicht. Als journalist was hij een scherpe observator van de wereld om hem heen, altijd kritisch maar wel betrokken en behulpzaam voor iedereen om hem heen”, aldus zijn kinderen.

#37 - Marc Chavannes (20 september 1946-10 januari 2024) (S03) - Wat blijft

Ster advertentie
Ster advertentie