Cultuur & Media
NOS

Troost in de onverwachte momenten: Eva van Pelt over haar voorstelling 'Alles gaat goed'

foto: oogfoto: oog
  1. Nieuwschevron right
  2. Troost in de onverwachte momenten: Eva van Pelt over haar voorstelling 'Alles gaat goed'

Theatermaker Eva van Pelt gaat in haar nieuwste voorstelling Alles gaat goed op zoek naar de betekenis van troost. Na gesprekken met 25 mensen over dit onderwerp, verwerkte ze hun verhalen in liedjes die de kern van hun ervaringen raken. Van Pelt wil met haar voorstelling de vraag beantwoorden: wat is troost en waar vinden we het?

Video niet beschikbaar

Eva van Pelt vertelt dat haar interesse in het thema troost ontstond na de geboorte van haar kind. "Je brengt een kind op de wereld waarin je niet kunt beloven dat alles altijd goedkomt", legt ze uit. "De vraag 'wat troost jou?' drong zich toen op." Voor de bijbehorende podcastserie interviewde ze 25 mensen over hun ervaringen met troost. "Het is een onderwerp waar je niet veel over nadenkt, maar dat veel emoties oproept."

De essentie van troost

Uit de gesprekken kwam naar voren dat troost vaak onverwacht komt. "Een vrouw die haar partner was verloren, vertelde dat ze op een gegeven moment echt weer kon lachen met haar kinderen", zegt Van Pelt. "Dat besef dat zo'n moment echt troost bood, kun je van tevoren niet bedenken." Ze merkte ook op dat veel mensen troost vinden in de natuur, bijvoorbeeld in de schittering op het water.

Een belangrijke voorwaarde voor troost, zo ontdekte Van Pelt, is de erkenning van pijn. "Mensen zoeken soms troost als een manier om te vluchten voor de pijn, maar echte troost komt pas als je de pijn erkent." Ze benadrukt dat de trigger voor troost vaak van buitenaf komt, van vrienden of familie, maar dat de troost uiteindelijk in jezelf gevonden moet worden.

Gedeelde menselijke ervaring

Volgens Van Pelt heeft iedereen zijn eigen manier om troost te vinden, maar er is ook een gemene deler. "Het viel me op dat troost mensen vaak overkomt in onverwachte momenten en dat je er open voor moet staan, net als voor liefde." Ze voegt toe dat ontroostbaarheid ook bestaat. "Het is misschien niet iedereen gegund om getroost te kunnen worden."

Met Alles gaat goed hoopt Van Pelt haar publiek iets mee te geven. "Ik wil dat mensen nadenken over wat hen troost biedt en hoe belangrijk het is om pijn te erkennen." De voorstelling is vanaf komende donderdag een week lang te zien op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. "Troost zit in onverwachte momenten", concludeert Van Pelt. "En dat maakt het zo bijzonder en waardevol."

Troost

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie