Cultuur & Media
NTR

Actrice Liz Snoijink: 'Ik zat in een keurslijf en daar moest ik uit.'

foto: Eugenie Mulier
  1. Nieuwschevron right
  2. Actrice Liz Snoijink: 'Ik zat in een keurslijf en daar moest ik uit.'

Actrice Liz Snoijink speelt in het toneelstuk Doek!, geschreven door Maria Goos, samen met bevriende collega Porgy Franssen een acteurspaar dat na geruime tijd eindelijk weer eens samen op de planken staat. In Kunststof vertelt Snoijink dat hun eerste ontmoeting de start was van een bijzondere vriendschap. Ze leerden elkaar kennen op de stoep van de Toneelschool in Maastricht, hij 17, zij 18 jaar.

Liz Snoijink, actrice - Kunststof

Keurslijf

Op die academie liep zij aan tegen het probleem dat men haar te netjes en goed opgevoed vond. "Ik zat in een keurslijf en daar moest ik uit. Een docent liet mij iedere week een geil varken in de modder spelen. Het heeft me veel geleerd, maar het ging me niet in de koude kleren zitten. Er was ook een moment dat ik 'nee' heb gezegd, het ging me te ver dat het erotisch moest zijn. Dat heb ik geweigerd."

In het huidige post 'me-too' tijdperk acht ze zo’n opdracht ondenkbaar. Maar toch is ze die docent dankbaar, ze heeft veel geleerd. "Ik heb leren schreeuwen, ik heb leren huilen, ik heb mezelf in extreme situaties weten te werken, dat had ik in mijn brave leventje nog nooit meegemaakt."

Herstel

Ze heeft kanker gehad en is daarvan hersteld. Alles is sindsdien veranderd. "Alles gaat veel langzamer. Het is net alsof er een groot vergrootglas op alles om je heen wordt gezet. Alles is belangrijk. Alles heeft betekenis en is veel dieper." Dat geldt ook voor het vak. Ze realiseert zich dat haar vak een onderdeel is van haar identiteit. Sindsdien is ze veel zekerder. Haar identiteit als actrice heeft haar geholpen "de stoelpoten weer onder haar stoel te lijmen."

Een wens in vervulling

Nu speelt ze in het stuk Doek!, geschreven door Maria Goos. Hiermee gaat een wens in vervulling. Het is een ingewikkeld stuk om te spelen. De acteurs staan met z’n tweeën op het toneel, worden niet afgewisseld. In het verhaal wisselen ze van personage en ook zijn er sprongen in de tijd.

"Het is een heerlijk stuk om helemaal in te verdwijnen." Ook al zijn beide acteurs heel goed bevriend en kennen ze elkaar al 50 jaar, toch zijn ze tijdens het spelen voor elkaar niet meer Porgy en Liz, maar helemaal Richard en Lies. De twee acteurs in het stuk zijn een toneelstuk aan het instuderen dat lijkt op Who’s afraid of Virginia Woolf, waarin twee dronken echtelieden elkaar flink de waarheid vertellen. "Een heel stuk gaat over pijn." Dan denkt ze aan haar zoon die met zijn gezin in Japan woont. Haar twee Japanse kleindochters spreken geen Nederlands. "Dat is pijn."

Grote liefde

Met Porgy Franssen is het nooit tot een liefdesrelatie gekomen, in tegenstelling tot het stel dat ze in het stuk spelen. In het echte leven ontmoette ze op haar 55-ste haar huidige man, Nicolaas. "Hij is mijn grote liefde. Lang gewacht, toch gekregen. Dit blijft, tot de dood ons scheidt."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie