Kritiek op verslaggeving Oekraïne
- Nieuws
- Kritiek op verslaggeving Oekraïne
De Arabische vereniging voor journalisten is bezorgd over de berichtgeving rondom de oorlog in Oekraïne. Zo wordt er op sociale media veel kritiek geuit op de manier waarop westerse journalisten verslag doen van de oorlog. Wat er precies aan de hand is vertelt historicus en journalist De Kanttekening, Tayfun Balçik bij De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Balçik legt uit dat de Arabische vereniging voor journalisten een statement naar buiten heeft gebracht om onder andere de woordkeuze van journalisten aan te kaarten. "We hebben meerdere berichten gezien waar mensen onderscheid maken tussen vluchtelingen uit Oekraïne en vluchtelingen uit islamitisch of Afrikaanse landen." Zo wordt het voorbeeld aangehaald van een verslaggever die expliciet zegt dat het geen vluchtelingen zijn zoals we kennen uit Syrië, maar mensen met blauwe ogen en een witte huid.
Onderscheid
Ook vindt de journalist het pijnlijk om te horen dat Oekraïne als beschaafd en ontwikkeld land wordt genoemd, en bijvoorbeeld Syrië en Irak niet. "Het laat zien dat er een enorm wij-zij denken heerst. Dit bepaalt uiteindelijk ook waarom sommige vluchtelingen worden toegelaten en andere niet."
Balçik snapt wel dat Europeanen eerder sympathiseren met Oekraïne. "Het hemd is nader dan de rok, Oost-Europa is dichterbij ." Maar de journalist geeft aan dat het internationaal gezien zo niet geregeld is. "Onze waarden in de EU maken ook geen onderscheid in geloof, afkomst of kleur. Ik denk dat we te lang een xenofobe en islamofobe discours hebben geaccepteerd en dat dit het resultaat is."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Nederlandse journalistiek
Ondanks de kritiek op de media, ziet Balçik wel verbetering en diversificatie in de Nederlandse journalistiek sinds de opkomst van onder andere Black Lives Matter. De journalist van De Kanttekening ziet nog wel steeds ruimte voor verbetering: "Andere oorlogsslachtoffers worden vooral gezien als migratieproblemen. De termen die we nu gebruiken zijn fundamenteel anders voor zwarte en islamtische vluchtelingen dan bij Oekraïense vluchtelingen."