Cultuur & Media
NTR

Lykele Muus: 'Door de scheiding werd ik een leuker mens en een leukere vader'

foto: Lykele Muusfoto: Lykele Muus
  1. Nieuwschevron right
  2. Lykele Muus: 'Door de scheiding werd ik een leuker mens en een leukere vader'

'Zo kan het dus ook' is het derde boek van schrijver en acteur Lykele Muus. Al eerder schreef hij de roman 'Eland' die werd genomineerd voor de ANV Debutantenprijs en de Hebban Debuutprijs. Zijn tweede roman, 'We doen wat we kunnen', wordt verfilmd door Oscarwinnaar Mike van Diem. Lykele vertelt in Kunststof dat hij het boek schreef dat hij miste toen hij zelf ging scheiden.

Video niet beschikbaar

Geen mislukte, maar een eindige relatie

Als alleenstaande ouder schrijft Lykele Muus openhartig over het co-ouderschap. Ook voert hij interviews met andere single ouders. Hij noemt het geen zelfhulpboek, maar een ervaringsgids die andere alleenstaande ouders kan inspireren.

Lykele: "Het boek gaat er vooral over dat ik heel erg opzag tegen de scheiding. Ik had nog nooit op mezelf gewoond. Ik vertel in mijn boek dat er in die grote stap, dat onbekende, ook vrijheid en positieve aspecten besloten liggen.

Mensen zeggen snel dat je relatie is mislukt en dat je gefaald hebt, en dat gevoel ga je ook overnemen. Maar onze relatie was niet mislukt, hij was gewoon eindig."

Een vechtscheiding voorkomen

Door er een boek over te schrijven hoopt hij andere ouders helpen die een scheiding overwegen. Want als je te lang wacht kan het alsnog een vechtscheiding worden.: Als je uit elkaar gaan niet zo zwaar maakt, kan dat ervoor zorgen dat je er samen goed doorheen komt. Mijn eigen ouders zijn ook gescheiden. Dat was moeilijk en dat heeft mijn beeld ook bepaald.

Ik geloofde heel lang, heel stellig in de ware grote liefde, je leven lang bij één iemand blijven was ook mijn ideaal. Als het dan anders loopt ga je aan jezelf twijfelen. Maar ik ontdekte met vallen en opstaan dat het nieuwe leven juist ook veel positieve kanten had.

Ik werd een leuker mens en een leukere vader. Ik voelde me gelukkiger. Ik vond mezelf terug door alleen te wonen. Dit boek is bedoeld als steun, als troost voor al die single ouders."

Een individualistische generatie

Als je kijkt naar de statistieken wordt er veel meer gescheiden dan dertig jaar geleden. Lykele verklaart dat vanuit zijn generatie: "Mijn generatie is individualistischer, we groeiden op in de jaren '90 en 0 met een overdaad aan keuzemogelijkheden. Alles kon, alles mocht. We werden heel vrij gelaten. Dat heeft een ander soort mens gecreëerd. Flexibeler, meer open voor verandering. En inderdaad zullen wij minder vaak dertig, veertig jaar met één persoon samenblijven."

De schrijver ontkent natuurlijk niet dat er ook schuld en schaamte bij een scheiding komt kijken: "Je wil een kind veiligheid en geborgenheid geven. Ook als je uit elkaar gaat. Dat is een zoektocht. Maar Zo kan het dus ook is wel een beetje mijn boeddhistische credo geworden."

Mannen met een uniform

Als acteur is Lykele Muus bekend door rollen in de dramaseries Dertigers, Vliegende Hollanders en vanaf april speelt hij de hoofdrol in de spannende serie Thuisfront.

"Ik speel vaak mannen met een uniform aan. Ik ben zeer regelmatig soldaat, piloot of arts. Ook best gladde machofiguren. In werkelijkheid ben ik een zachte, bange man, haha! Dat is mijn vak, ik moet alle rollen kunnen spelen. Gelukkig ben ik ook weleens een moordenaar."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie