Cultuur & Media
BNNVARA

Maak menstruatie bespreekbaar: 'Nog veel meisjes in Nederland schamen zich'

foto: Unsplash/Natracarefoto: Unsplash/Natracare
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak menstruatie bespreekbaar: 'Nog veel meisjes in Nederland schamen zich'

Een Pixarfilm waarin menstruatie een grote rol speelt? Dat is Turning Red. De nieuwe animatiefilm maakt ongesteld worden bespreekbaar. En dat is nodig, want ook in Nederland zijn er veel meisjes die zich schamen voor hun menstruatie. "Veel meisjes zijn nog verrast of weten niet wat ze ermee aan moeten wanneer zij ongesteld worden", vertelt Hilda Alberda, menstruatie-expert bij Stichting Simavi, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Men neme een prins, een prinses en ze leven nog lang en gelukkig. Dat was ooit de Disney-formule. Maar bij Pixar, ooit overgenomen door Disney, durven ze verder te gaan. In de nieuwe film Turning Red worden de prins, prinses en het happy ever after verruild voor de ongemakkelijkheden waar meiden in de pubertijd tegenaan lopen. Waaronder: voor het eerst ongesteld worden.

"Het is positief dat dit benoemd wordt in een film", zegt Hilda Alberda van Stichting Simavi in De Nieuws BV. "Maar, het had explicieter gemogen." Er zijn namelijk nog veel meiden, ook in Nederland, die zich schamen over menstrueren.

Schaamte over menstruatie

"Er zijn zelfs nog heel veel meisjes die ook voordat ze ongesteld worden, niet weten dat het er aan gaat komen en er dus van schrikken", vertelt Alberda, "en dat vind ik zelf wel heftig. In Nederland hebben we veel toegang tot informatie, internet, tijdschriften, en je zou denken dat ouders van nu ook het gesprek durven aan te gaan. Maar dat valt dus nog wel tegen." Kortom, veel meisjes zijn nog verrast of weten niet wat ze ermee aan moeten wanneer zij ongesteld worden.

In de film schrikt de hoofdrolspeelster, Mei Lee van 13, wakker als een grote rode panda. Haar moeder verschijnt vervolgens met maandverband, paracetamol en een kruik. "Er werd niet echt expliciet genoemd, 'je bent aan het menstrueren', en wat het inhoudt", zegt Alberda. "En ik denk dat het wel wat concreter had gemogen. Dat we het best mogen benoemen, want we vinden het nog altijd ongemakkelijk om over menstruatie te praten. En, een film is een middel om het meer bekendheid te geven en normaler te maken om erover te praten."

Menstruatie bespreekbaar maken

Turning Red is een mooie toevoeging aan het bespreekbaar maken van ongesteldheid. Maar, vooral op scholen kan er voor jonge vrouwen een slag geslagen worden. "In Nederland is het niet per se een standaardonderwerp in het lespakket, dus dat ligt aan de school", aldus Alberda. "Ik kreeg het op de middelbare school bij Verzorging, maar dan zijn de meeste meisjes al ongesteld geweest en dan is het dus eigenlijk te laat." Meisjes worden steeds jonger ongesteld, en daarom is het belangrijk om hen ook eerder hierop voor te bereiden.

Als menstruatie-expert is Alberda al jaren bezig om het taboe rondom ongesteldheid te doorbreken. "Het is natuurlijk, het is normaal, en toch vinden we het ongemakkelijk om erover te praten. Of als je veel pijn hebt en naar de huisarts gaat, wordt het weggewimpeld als 'dit hoort erbij'. Dus, het is wel belangrijk dat we hier meer over praten. En dat we ervoor zorgen dat jonge meisjes zich niet zo ongemakkelijk voelen als ze ongesteld worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie