Jan Beuving vraagt zich af: 'Is er een middelste Nederlander?'
- Nieuws
- Jan Beuving vraagt zich af: 'Is er een middelste Nederlander?'
Wiskunde en cabaret, ze komen samen in de voorstelling Rotatie van Jan Beuving. Hij studeerde wiskunde maar belandde uiteindelijk niet in de cijfers maar in het theater. Soms komen er wel cijfers voor in zijn voorstelling, maar nooit in hun 'cijferlijke vorm'. Want, zo stelt hij: "Uiteindelijk is alles taal." In Nooit Meer Slapen vertelt hij over zijn voorstelling.
Jan Beuving over zijn solovoorstelling 'Rotatie'
'Ik hou heel erg van structuren'
Als hij zoiets hoort als 'de mediaan van Nederland', dan is dat voor hem een trigger om na te denken over die zogenoemde mediaan: "De middelste gemeten waarde in een geordende verzameling. Het is echt iets anders dan het gemiddelde."
De mediaan kun je uitrekenen bij cijfers, maar kun je dit ook doen bij woorden? Het zijn vragen waar Jan Beuving zich mee bezig houdt. "Ik hou van structuren", vertelt hij. Structuren ziet hij in cijfers en in taal. Het klinkt niet meteen heel gemakkelijk, maar als Beuving het uitlegt wordt het simpel en bovendien grappig, hij is niet voor niets cabaretier.
Het hoofd van de wiskundige cabaretier werd sterk associatief. Er gaan allerlei gedachtes in zijn hoofd rond. "Ik sta bijna altijd aan, maar ik kan het ook wel uitzetten. Dan ga ik boeken lezen en dan kan ik dingen loslaten en tot rust komen. Of ik ga schrijven." Zo vangt hij de dingen met taal. "De gedachtes gaan dan uit het hoofd en op het papier."
'Wiskunde is strikt fictie'
"Wiskunde bestaat niet, het is een ideeënwereld. In de natuur is niets te vinden wat strikt een kubus is, een rechte lijn of een rondje. Want als je heel precies kijkt, zie je dat de perfectie niet bestaat." Alleen in de wiskundige wereld bestaat volmaaktheid.
Hoewel Beuving erg van orde, structuur en verklaarbaarheid houdt kan hij dit gelukkig soms ook laten voor wat het is: "Als je overal structuur in wil herkennen word je helemaal gek. Het leven is heel vaak chaotisch." Hij zocht een lange tijd in zijn leven naar houvast in structuur, maar heeft dat gaande zijn leven wat meer los kunnen laten. "Ik ben erachter gekomen dat je een beetje kun variëren, of dat je kunt afwijken."
'Ik kwam op het toneel en daar paste ik gewoon'
Dat hij wiskunde ging studeren leek een logische stap, het was een enorm goede zet. "Mijn decaan zei, als je de hele dag puzzeltjes wil oplossen, dan moet je wiskunde gaan studeren." Maar voordat hij deze keuze had gemaakt, had hij zijn hart ook al verpand aan toneel. "Ik zat in de 3e van de middelbare school en toen ging ik in mijn eentje naar een toneelstuk", vertelt Beuving. "Ik zag dat en ik was betoverd."
als je de hele dag puzzeltjes wil oplossen, dan moet je wiskunde gaan studeren
Hij besloot toen om bij de toneelvereniging van zijn school te gaan. "Ik begon bij techniek", en daarmee veranderde zijn leven. Waar hij eerst werd gepest, werd hij daar bij de toneelclub volledig geaccepteerd. "Het waren gouden tijden, ik was onderdeel van een groep." Een jaar later beklom hij zelf het podium op en alles was goed. "Ik heb het nooit spannend gevonden om op het podium te staan, ook al werd ik gepest. Ik ben wel zenuwachtig, nog steeds, maar ik vind het heerlijk om in een theater te staan."
Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?
Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst.