Cultuur & Media
AVROTROS

'De Reus uit de Rif' is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand juni

foto: redactie Humberto / AVROTROSfoto: redactie Humberto / AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Reus uit de Rif' is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand juni

De Reus uit de Rif van Mohammed Benzakour is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand juni. Dat heeft boekenredacteur Emma Louise Diest bekendgemaakt in Humberto. Hieronder lees je haar recensie van het boek.

Video niet beschikbaar

"De reus uit de Rif, de vader van Mohammed Benzakour, we maken zijn reis van dichtbij mee, vanuit de glooiende heuvels van het Rifgebergte naar het eindeloos vlakke landschap van Nederland.

We voelen de barrière die we overstappen, de grens van het vertrouwde naar het onbekende, van de hartelijke warmte naar de afstandelijke kou. Benzakour geeft zijn vader de Nederlandse woorden die hij tijdens zijn leven ontbeerde. Net genoeg, want een man van de taal zal hij nooit worden. Hij bezegelt daarmee zijn leven hier in dit land zonder bergen, het land van regen en stille zondagen."

Onschuld en ongekunsteldheid

"Afscheid nemen van zijn geboortegrond is onmogelijk, maar het land van het nieuwe leven laat niet veel terughoudendheid toe. We storten ons samen met Benzakour in het Nederland van de jaren '70. Het kostelijke tijdperk van onschuld en ongekunsteldheid, zoals Benzakour het zo mooi verwoordt. We vangen een glimp op van het leven dat zich deels buiten de harde regels van een beklonken systeem begeeft, een leven waar plek is voor een open vizier, nieuwsgierigheid en vertrouwen.

Nog niet geremd door woede of verbitterdheid storten we ons in een bijzonder samenspel van oude en nieuwe tradities en gewoonten. We moeten wennen aan de harde krakende Nederlandse woorden en ook de smaak van Nederland beleven we voor de allereerste keer. Zijn geliefde pindakaas, de bamischijf en de door hem zo verafschuwde glibberige haring, hapje voor hapje eet de vader van Benzakour zich een weg door de hele Nederlandse cultuur. We drogen met overgave het vlees op ons kleine balkonnetje in Zwijndrecht maar ontwikkelen ook een voorliefde voor het Zeeuwse pannetje mosselen. We kijken er met bewondering naar."

Aanstekelijke levendigheid

"Benzakour weet met aanstekelijke levendigheid zijn vader aan ons voor te stellen. Hij observeert het leven als een schrijver, iets wat zijn vader nooit heeft kunnen doen. Een leven zonder taal, een gemis maar ook een groot geschenk. Tot het einde behoudt de vader van Benzakour zijn onbevangenheid, met open armen ontvangt hij het leven zoals het zich aan hem presenteert.

Eenmaal bij de laatste bladzijde aangekomen, willen we nog geen afscheid nemen, we verlangen naar de ‘boot vol groeten’, de mooiste wens die de familie Benzakour aan het thuisfront kon sturen. De zoon opgegroeid met de westerse cultuur en de vader gedragen door de natuur uit de Rif komen in dit boek op een ontroerende manier samen."

Eervolle vermelding

Iedere maand heeft Emma Louise Diest ook nog een eervolle vermelding voor een non-fictie boek. Deze maand gaat die naar Rob van Essen met Heen en weer. Diest: "Bijna zou je de wandeling zien als een metafoor voor het leven zelf, bijna, want de wandeling van Rob van Essen is de werkelijkheid geen enkele verantwoording schuldig. Heen en weer, een waaier aan stappen waar we voor even in mogen verdwijnen. We kijken door de ogen van de wandelaar die Rob van Essen van ons maakt."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie