Frank Boeijen: 'Onze manier van uiten is via de muziek'
- Nieuws
- Frank Boeijen: 'Onze manier van uiten is via de muziek'
Door de coronacrisis is ook de agenda van Frank Boeijen in één keer geleegd – optredens van de theatertour waar hij mee bezig was, zijn uitgesteld. Maar dat thuiszitten heeft ook een voordeel. Hij had de tijd en de inspiratie om een nieuw lied te schijven, gebaseerd op de actualiteit. Afgelopen woensdag kwam het uit en het heet De verlaten stad.
In De verlaten stad bezingt Boeijen de lege straten en een stad die verlaten lijkt. "Wij zijn muzikanten, ik ben ook nog liedjesschrijver, onze manier van uiten is via de muziek. Een schilder zou een schilderij maken."
De huidige situatie deed Boeijen denken aan De bezette stad van Paul van Ostaijens en aan de oorlogsverhalen van zijn ouders. "Mijn vader zei: je kon niet naar buiten, dat is een gek gevoel." In Nederland kunnen we nog wel naar buiten, maar voor vrienden van Boeijen in Spanje, België en Frankrijk is dat niet het geval. "Dat is uiterst merkwaardig. Nu schijnt de zon, de lente kondigt zich aan, maar je kijkt er anders tegenaan."
'Het gaat zo snel'
Het lied begint met een fragment uit het NOS-journaal, van na de aankondiging van de strenge maatregelen op zondag 15 maart, voor de speech van Rutte. Dat was het moment dat we doorkregen dat het "heel serieus ging worden", denkt Boeijen. "In het begin hebben we het een beetje onderschat. Misschien hadden we China en Italië beter moeten bestuderen?"
Het was ook de aankondiging dat evenementen niet door konden gaan, waardoor optredens moesten worden afgelast. Maandag was al de speech van Rutte. "Het gaat nu zo snel, iedere dag is het anders."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Soms hel, soms hemel'
In De verlaten stad zingt Boeijen: 'ook dit gaat voorbij'. Een zin van Ramses Shaffy uit Het is stil in Amsterdam, waarmee Boeijens lied ook een klein eerbetoon is aan Shaffy. "De stad lijkt verlaten, maar is niet verlaten. Iedereen is binnen en dat is het rare eraan."
'De hel of de hemel' zingt Boeijen verder. "Wat ik wil zeggen, je kunt wakker worden en ziek zijn." Drie weken geleden sprak hij een vriend die werkt op de intensive care in Breda, die vertelde dat het niet om oude mensen ging, maar dat er jonge mensen lagen die ziek waren. "Het was nog steeds abstract voor ons. Nu is het duidelijker wat de invloed van de ziekte is en dat mensen eraan overlijden."
'Iedereen is een beetje bang'
Het woord 'corona' komt nergens in de tekst voor. "Dat is bewust, anders is het te tijdgebonden." In plaats daarvan beschrijft Boeijen het gevoel van angst, dat eenieder nu voelt. "Iedereen is een beetje bang naarmate het dichterbij komt."
'Wees voorkomend' geeft Boeijen in het lied mee. Dat werkt twee kanten op, legt Boeijen uit, enerzijds probeer het te voorkomen. Anderzijds gaat het om beleefdheid, wees voorkomend. Een voorbeeld dat hij geeft is de politiek, waarin "die arme minister" instort. "Het heeft nu geen zin om allerlei partijpolitiek en ideeën te gaan spuien en te gaan scoren. Waar het nu om gaat is dat onze volksvertegenwoordigers zich met z'n allen inzetten om dit probleem op te lossen."