Een echte Beatle op Pinkpop
- Nieuws
- Een echte Beatle op Pinkpop
Hét hoogtepunt van Pinkpop wordt hij genoemd. Sir Paul McCartney is vandaag de afsluiter van het bekende popfestival in Landgraaf. Op de website van het festival weten ze wel wat dat betekent: “Dit is pure popgeschiedenis en jij staat er middenin.” De grote vraag is alleen nog, of oud-Beatle McCartney vanavond ‘All your need is love’ gaat spelen. Traditiegetrouw eindigt het festival altijd met een speech van Jan Smeets, directeur. Daarna wordt het bekende nummer gedraaid. Vanavond zal het vast goedkomen.
Hij is 73 en nog altijd doet McCartney ertoe. Niet zo lang geleden ging McCartney de studio in met rapper Kanye West. Het werken met deze artiest vergeleek hij in een interview met het samenwerken met John Lennon. Het resultaat? ‘FourFiveSeconds’, een nummer geschreven voor Rihanna.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Een biografie van 800 pagina’s
Toch blijft 46 jaar na de break up van de band de vraag nog altijd overeind staan: wie was het ware genie van de Beatles? Was het John Lennon of Paul McCartney. Ongeveer gelijktijdig met de start van de tour van McCartney verscheen zijn biografie - niet geautoriseerd, maar wel met toestemming van McCartney. 800 pagina’s, geschreven door journalist en schrijver Philip Norman. Deze biografie moet het beslissende antwoord geven. Paul McCartney was niet alleen maar de softe, nice guy. Hij was, misschien wel meer dan John Lennon, juist vernieuwend en avontuurlijk in zijn muziek.
Foto: ANP, Kippa.
Voor de Beatles echt doorbraken brachten ze twee jaar door (1960-1962) in Hamburg, waar ze veel optraden in allerlei donkere kelders. Norman beschrijft hoe ze woonden tussen de pooiers, dronkelappen en prostituees. Het was McCartney die in die periode vol ging voor de muziek. Als de anderen de nacht doorhaalden was hij soms nog aan het repeteren. Tony Sheridan, een van de muzikanten die in die tijd ook in Hamburg optrad zegt in het boek: “Zoals ik ze bezig zag, had ik het idee dat Paul het waarschijnlijk wel zonder John zou maken, maar dat John het nooit zou maken zonder Paul.” Norman schrijft ook dat het McCartney was die in de jaren zestig in de underground scene van Londen dook. En dat terwijl op datzelfde moment John Lennon ‘verdomme op een golfbaan in Weybridge’ (het platteland) woonde, aldus McCartney.
John Lennon als martelaar
Je zou zeggen dat het na al die jaren het niet meer nodig is om McCartney - die maar eenvijfde van zijn hele carrière bij de Beatles zat- te vergelijken met John Lennon. Maar dat het voor hemzelf ook lang een rol speelde vertelde hij vorig jaar nog in een interview met Esquire. Na zijn dood werd John Lennon als een martelaar gezien, stelt McCartney: een JFK. “Mensen deden alsof John Lennon de Beatles was geweest. Er was een stemming van: John deed dit en John deed dat. Ja, ik bedoel; als je al zijn fantastische werk op een rij zet, en je zet het af tegen mijn niet-zo-fantastische nummer dan is het een makkelijke keuze.”
Foto: ANP, Jacques Klok
Nog altijd in vorm
Vanavond zal McCartney in ieder geval ruim twee uur optreden voor het publiek van Pinkpop. Een enorme prestatie voor iemand van in de zeventig. Aan stoppen denkt hij niet. Sinds de start van zijn One on One-tournee twee maanden geleden heeft hij al zo’n zestien concerten gegeven in zes verschillende landen. Misschien heeft hij nog altijd iets te bewijzen? Voor Jan Smeets, directeur en oprichter van Pinkpop kan deze editie in ieder geval nu al niet meer stuk: “We hebben een echte Beatle op Pinkpop.”