Straatartiest Heintje Bondo wilde beroemd worden en dat is hem gelukt ook
- Nieuws
- Straatartiest Heintje Bondo wilde beroemd worden en dat is hem gelukt ook
[VPRO] Jarenlang trok Heintje Bondo bijna dagelijks de binnenstad van Eindhoven in, gehuld in extravagante pakken, een enkele keer zonder broek. Als levend standbeeld, goochelaar, clown en straatmuzikant trad hij op voor argeloze voorbijgangers. Alles met één gedachte: ik ben een artiest, ik ga doorbreken. Vorige week overleed hij op 79-jarige leeftijd.
Het stonk naar kattenpis
Schrijver Henk van Straten eerde zijn oude vriend in een interview met Nooit Meer Slapen. Een jaar lang trok Van Straten op met Huub van Bijnen, zoals de artiest eigenlijk heette, en schreef er het non-fictieboek Mijn nieuwe beste vriend (2009) over. Van Straaten zocht Heintje Bondo op in zijn smoezelige huis vol poppen, waar het stonk naar kattenpis en de pornoblaadjes onder het bed waren gefrommeld, hij ging met hem naar Heintje Bondo's familie, en reed hem naar zijn optredens.
Henk van Straten en Heintje Bondo - Screenshot van YouTube
Theo Maassen had toen al een korte documentaire gemaakt over Heintje Bondo. In die film is Bondo 'helemaal naar België' gekomen, waar hij nooit eerder was, om mee te doen aan een wedstrijd voor levende standbeelden. Hij durft niet te hopen op het kampioenschap, vertelt hij Maassen, maar gaat er misschien stiekem toch vanuit. Hij verliest - 'onterecht'.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wanneer ben je beroemd?
Ben je beroemd als er publiek naar je kijkt? Heb je succes als de mensen om je lachen, als ze je uitlachen? Is de 'dorpsgek' eigenlijk ook een beroemdheid? Bij Nooit Meer Slapen vertelt Van Straaten dat hij Heintje - voor de gelegenheid gekleed in een kort rokje en een sexy blouse - eens van het podium afhaalde toen het publiek in de voetbalkantine hem belachelijk maakte en bitterballen en bierviltjes naar hem gooide. "De show is voorbij, zei ik, dit pikte ik niet."
Maar Heintje zelf vond het jammer dat hij van het podium was gehaald; die rondvliegende bitterballen hadden hem niet zo gestoord. "Hij was zo ambitieus, zo verbeten, hij wilde het zo graag, dat het voor hem toch een geslaagde avond was. Die instelling heeft zijn leven ook draaglijk gemaakt."
'Schitterende ironie'
Een boek, een documentaire, zelfs een optreden bij De Wereld Draait Door - 'de schitterende ironie' wil dat Heintje Bondo zijn doel heeft bereikt, zegt Van Straaten. Eergisteren werd Bondo begraven, gekleed als paus met een zwaard en een fluoriscerende bloemenkrans om zijn arm - dat wilde hij graag.
Het publiek zong zijn lievelingsliedje Kleine kokette Katinka, Theo Maassen hield een toespraak. "Nelson Mandela, Mohammed Ali, André Hazes, dat zijn volgens mij de groten der aarde wier begrafenis gefilmd werd. En hem is het toch gelukt om bij dat rijtje te komen", aldus Maassen.