Na ophef vooraf over programma 'Gewoon Bloot' bleef het daarna stil
- Nieuws
- Na ophef vooraf over programma 'Gewoon Bloot' bleef het daarna stil
Presentator Edson da Graça kreeg doodsbedreigingen naar aanleiding van het programma Gewoon Bloot. "Ik maak je een kopje kleiner, kreeg ik via internet binnen”, vertelt hij bij 1 op 1 Zomereditie.
Video niet beschikbaar
Het was "van de zotte" dat het programma Gewoon. Bloot. (NTR) op de Nederlandse televisie te zien was volgens verschillende politici uit de conservatieve hoek. In het kinderprogramma, gepresenteerd door Edson da Graça, keken kinderen samen naar naakte mensen en mochten daar vragen over stellen.
Na alle ophef en bedreigingen over het programma twijfelde Da Graça of hij wel naar buiten moest gaan. "Ik voelde me niet veilig", vertelt hij. Maar na een paar dagen zakte dat gevoel.
'Zwak van Den Haag'
"Ik wilde best het gesprek aangaan over het programma, maar het was elke keer met mensen die niet precies wisten waar ze het over hadden, want het was nog niet uitgezonden." Het programma kwam op de buis in verkiezingstijd, in maart van dit jaar, en "politici waren haantje de voorste om te reageren".
Zo werd er gezegd dat het "tegen het promoten van pedofilie aanschuurde" (FvD), "van de zotte, van de gekke" om dit programma uit te zenden (DENK) en "volstrekt overbodig" (SGP). Maar nadat Gewoon. Bloot. op de televisie te zien was geweest, na de verkiezingstijd, heeft Da Graça er niemand meer over gehoord. "Dat vond ik wel zwak van Den Haag”, zegt de presentator.
Preuts
Is er een nieuwe preutsheid in de maatschappij geslopen, en waar komt dat vandaan? Volgens Da Graça is die schaamte voor naaktheid te verklaren door de komst van mobiele telefoons. Jongens willen niet gefilmd worden tijdens het douchen na het voetbal dus houden ze hun onderbroek aan, aldus Da Graça.
Maar dat er meer aandacht moet komen voor body positivity (geen schaamte hebben je eigen lichaam), is volgens Da Graça belangrijk.
Juist bij de leeftijdsgroep van 11 en 12-jarigen die door sociale media en bewerkte foto's alleen nog maar 'perfecte' lichamen zien. Deze leeftijdsgroep zit nog net voor de puberteit en daar heeft het naakte lichaam nog geen seksuele lading. "Met pedofilie promoten heeft dit programma niets te maken. We willen juist echte mensen laten zien die er allemaal anders uitzien naakt. Want iedereen ziet er anders uit. En dat is normaal."
1 op 1 Zomereditie
Tijdens de zomerperiode wordt Sven Kockelmann vervangen als presentator van 1 op 1 door afwisselend Margreet Reijntjes, Joris Linssen en Bert Kranenbarg. Luister iedere werkdag tussen 11.30 en 12.00 uur naar de 1 op 1 Zomereditie op NPO Radio 1.