Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe (a)politiek is het Songfestival nog?

foto: Eurostory
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe (a)politiek is het Songfestival nog?

Het is de week van het Eurovisie Songfestival. Morgen staat naast de Nederlandse S10 ook Oekraïne op het podium. Volgens de bookmakers de grootste kanshebber op de winst. Iets wat niet los kan worden gezien van de oorlog in dat land. Maar hoe politiek is het liedjesfestijn eigenlijk? En is dat iets van de laatste jaren, of gaat dat al veel verder terug?

In Vroeg! sprak Dave Boomkens over de politieke kant van het Songfestival. Ondanks dat de overkoepelende organisatie EBU meldt dat het een onpolitiek evenement is, dragen veel inzendingen wel degelijk politieke boodschappen met zich mee.

Historie

Al in de jaren 70 waren er inzendingen met een politieke boodschap. Zoals de inzending van Portugal in 1973. Dit nummer was een indirecte boodschap tegen het regime van toenmalig President Salazar. Of de inzending van Bosnië & Herzegovina in 1993, waar Bosnische soldaten op het Eurovisiepodium stonden.

Toch wordt niet alles getolereerd op het Songfestival. Zo werd onder meer de inzending “We Don’t Wanna Put In” van Georgië in 2009 geweigerd. Volgens Boomkens is het verschil tussen deze en de andere inzendingen dat het hier gaat om een directe boodschap richting Vladimir Poetin.

Nation branding

Naast politieke boodschappen wordt het Songfestival ook vaak gebruikt om het land te tonen. Boomkens roemt Estland ten tijden dat zij het Songfestival mochten organiseren. Waar ze de organisatie van het Songfestival gebruikten om aan Europa te laten zien hoe Westers het land eigenlijk was geworden. Met onder andere als doel het EU-lidmaatschap in 2004. Ook minderheden krijgen een podium bij het tv-spektakel. Een voorbeeld is Dana International die won voor Israël in 1998, ondanks dat Israël toen weinig oog had voor de LGBTQ community.

Ook Nederland heeft wel eens (politieke) statements gemaakt. Bijvoorbeeld vorig jaar nog met de inzending van Jeangu Macrooy, waar meerdere verwijzingen zitten in de tekst. Onder meer naar Martin Luther King. Daarnaast laat de keuze voor Nikkie de Jager als een van de presentatoren van vorig jaar zien dat Nederland wellicht vooroploopt als het gaat over tolerantie.

Deze editie

Dit jaar lijkt het een gelopen race als het gaat om wie er wint. Al denkt Boomkens dat het wellicht nog best spannend kan worden. Er zijn volgens hem meerdere nummers die literair erg goed in elkaar zitten en dus veel punten kunnen verwachten. Mocht de winst toch naar Oekraïne gaan zouden zij officieel het festival volgend jaar moeten organiseren. Al lijkt dat op dit moment een zorg voor later.

Benieuwd naar het hele gesprek met schrijver en songfestivalkenner Dave Boomkens? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

9-5 Hoe het Songfestival als podium voor politieke statements wordt gebruikt - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie