Cultuur & Media
KRO-NCRV

De houdbaarheidsdatum van een komiek: 'Hoeven niet allemaal als Tommy Cooper te eindigen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De houdbaarheidsdatum van een komiek: 'Hoeven niet allemaal als Tommy Cooper te eindigen'

In mei nam Youp van ’t Hek in Carré op 70-jarige leeftijd afscheid van zijn publiek. Maar wanneer bepaal je als solo-cabaretier nu eigenlijk of je stopt? Die vraag speelt ook bij de komieken Erik van Muiswinkel (63) en Bert Visscher (63) vaak door het hoofd. "We hoeven niet allemaal als Tommy Cooper te eindigen", aldus Van Muiswinkel bij Spraakmakers.

Erik van Muiswinkel en Bert Visscher over de houdbaarheidsdatum van cabaretiers

Van Muiswinkel realiseerde zich vlak na de coronapandemie dat de drang om een nieuw programma te maken ontbrak. "Dat had ik in 35 jaar niet gehad", vertelt hij. "Ik moest bij mezelf nagaan waar dat aan lag."

Dan komen factoren als het plezier maar ook de fysieke gesteldheid snel naar voren. "Er is geen zelfhulpboek voor om te bepalen wanneer je stopt", concludeert Van Muiswinkel. "Het moment dat jouw tijdperk voorbij is, moet je je gaan afvragen: doe ik het voor mezelf of voor een ander en heb ik het nog nodig?"

'Verschrikkelijke gedachte'

Als je het hebt over fysiek zware voorstellingen, dan kom je al snel uit bij de shows van de Groningse cabaretier Bert Visscher. De kwieke zestiger springt en rent nog iedere avond over het podium met zijn voorstelling Dat zie je een ander niet doen. "Helemaal bezweet en kapot het podium afkomen vind ik heerlijk", vertelt Visscher vanuit het hoge noorden. "Ik vind het een verschrikkelijke gedachte om er mee te stoppen. Het vak is nog prachtig, maar eens houdt het ook op."

Volgende maand gaat Visscher de theaters weer in met zijn huidige voorstelling waarin de leukste stukjes uit zijn oeuvre voorbijkomen. Sorteert hij daarmee voor op een afscheid? "Ik heb ooit tegen een journalist gezegd dat ik andere dingen wilde doen. Toen stond gelijk in alle bladen 'Visscher stopt!'. Dat is niet zo. Ik wil andere dingen met muziek of toneel doen. Maar als ik over vier à vijf jaar een nieuw idee voor een solo heb, sluit ik niet uit dat ik het podium weer op kruip."

Tommy Cooper

Een bekend en recent afscheid is die van Youp van ’t Hek, die in mei zijn laatste solovoorstelling speelde in theater Carré. Zijn collega’s vinden het moedig dat Van ’t Hek deze beslissing maakte, zeker na de gezondheidsproblemen die de cabaretier de afgelopen jaren kreeg. "We hoeven niet allemaal als Tommy Cooper te eindigen", aldus Van Muiswinkel, verwijzend naar de Britse komiek die in de jaren '80 op het podium overleed aan een hartaanval.

'Meisjeeeee, meisjeeeee'

Het voordeel aan een cabaretier die al lange tijd meeloopt is dat hij of zij herinnert wordt aan het rijke oeuvre. Zo ook Visscher die van Spraakmakers-gast Mariska Tjoelker een mooie anekdote te horen krijgt. "Ik woonde als twintiger samen met mijn beste vriendin", vertelt Tjoelker "We keken samen naar één van Berts shows waarin hij steeds 'meisjeeee meisjeeee!' riep.’ Tjoelker doelt hiermee op de show Fijne Nuances waarmee Visscher in 1994 de theaters rondging. "Als mijn vriendin en ik elkaar dan bijvoorbeeld kwijtraakten in de supermarkt riepen we keihard 'meisjeeee meisjeee' door de winkel."

Visscher moet lachen om dit voorbeeld: "En mensen maar roepen dat mijn programma’s geen inhoud hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie