Cultuur & Media
BNNVARA

Bekroonde documentaire 'Summer of Soul' bevat naast veel muziek, ook een belangrijke boodschap

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Bekroonde documentaire 'Summer of Soul' bevat naast veel muziek, ook een belangrijke boodschap

Als je aan de Summer of 69 denkt, waar denk je dan aan? Waarschijnlijk Woodstock. Maar wist je dat er nóg een festival was die zomer? Namelijk het Harlem Cultural Festival in New York. En niet met de minste artiesten: Nina Simone, Stevie Wonder, Gladys Knight, BB King. Over dat soul-festival, is nu eindelijk een documentaire uit: 'Summer Of Soul (…..Or, When the Revolution Could Not Be Televised)'. Alvin Lewis is soul artiest in hart en nieren en heeft de documentaire voor ons bekeken en was onder de indruk. In De Nieuws BV zegt hij: "Het klonk zo goed, het is mooi geschoten, het is twee uur lang geschiedenis. Het is voor mij echt cultureel erfgoed. "

Video niet beschikbaar

De documentaire is gemaakt door Questlove, de frontman van hiphopformatie the Roots, en hij heeft voor elkaar gekregen wat al die jaren niet gelukt is. "Degene die de beelden heeft geschoten, heeft het geprobeerd te verkopen maar dat is niet gelukt", legt Lewis uit. "Ze wilden gewoon niet een geheel zwart programma op televisie laten zien. Woodstock was ook dat jaar, daar is alle aandacht naartoe gegaan."

Verzet en strijd

In de twee uur durende documentaire komen niet alleen maar de muziek en de topartiesten van het festival aan het bod. Lewis: "Je gaat ook een historie zien. Het gaat ook over de maanlanding, de moord op Martin Luther King, Malcolm X, het komt allemaal voorbij. En dat wordt ondersteund door de live muziek van het festival. Daarnaast zie je ook heel veel verzet en strijd, van de artiesten en van het publiek."

Een van de favoriete momenten uit de documentaire is voor Lewis Nina Simone die 'Young, Black and Gifted' zingt. Belangrijk is ook om te begrijpen in wat voor tijd dit festival plaatsvond. Het was een moeilijke tijd. Harlem ging gebukt onder een enorm heroïne probleem. Malcolm X was vermoord, Martin Luther King ook. Lewis legt uit: "Iedereen stond op het punt met de rassenstrijd van gaan we geweldloos strijden of gaan we met geweld strijden?"

Nina Simone was destijds een grootse artiest. "Zij was als artiest echt een voorloper in the civil rights movement. In die tijd stond Nina Simone op het punt om de wapens op te pakken. Want als onze kinderen in het zuiden worden vermoord, dan is het tijd om onszelf te verdedigen en de wapens op te pakken", zegt Lewis.

Stappen maken

De boodschap die Nina Simone in 'Young, Black and Gifted' bezingt, is ook nog van deze tijd. Lewis zegt: "Jonge kinderen van kleur moeten dit horen. Dat je te gek bent en dat je het kan!" Lewis betrekt de boodschap ook op zichzelf. "Als ik naar mezelf kijk, worden we (zwarte mensen, red.) bekeken als mensen die heel goed kunnen uitvoeren. Ik ben artiest dus ik sta op de voorgrond, maar als je dieper kijkt dan denk ik dat er misschien ook achter de schermen mensen zijn die heel veel zouden kunnen. Ik denk dat we daar nog zoveel stappen in kunnen maken", legt hij uit.

Muziek is volgens Lewis meer dan alleen maar muziek. "De muziek is een doorgeefluik voor alles. Niet alleen voor plezier, maar ook voor frustratie, van hoop, inspiratie, en dat is wat Nina Simone ook doet in dit stuk. Ze vertelt de mensen hoe mooi ze zijn maar we moeten ook voor onszelf opstaan en ons verdedigen als dat nodig is."

De optredens op het festival hadden allemaal een bepaald soort urgentie. Lewis: "Het was met power en met passie. Het was allemaal belangrijk voor hen. En dat heb ik lang niet gezien."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie