Magie van Napels: waarom veel series en films in de Italiaanse stad afspelen
- Nieuws
- Magie van Napels: waarom veel series en films in de Italiaanse stad afspelen
Napels is een stad van pracht en praal. Van voetbal en viezigheid. Een stad vol trotse inwoners, vol emotie, en van tegenstrijdigheid. En dat alles leidt ertoe dat de Italiaanse stad steeds vaker het decor is van boeken, series en films. Over die magie van Napels vertelt host van de Italië-podcast Eveline Rethmeier alles in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Napels is een stad van extreme contrasten, zegt Rethmeier. "Het is aan de ene kant ranzig, lelijk, aggenebbisj, armoedig. Maar ook prachtig. Er staan gigantische palazzi, maar ook steegjes waar mensen op scooters, zonder helm, keihard doorheen rijden. Dus die extremen, en natuurlijk de prachtige Vesuvius die je vanuit de hele stad kunt zien, maken het een decor dat larger than life is. Ook de mensen daar zijn Italianen on steroids. Ze zijn nog luidruchtiger, nog hartelijker, nog geestiger, nog extremer: nog Italiaanser eigenlijk."
Kortom: Rethmeier houdt van Napels. Ondanks dat ze er ook wel eens gek van wordt dat Napolitanen je meer dan eens proberen een loer te draaien. "Maar het is een prachtige stad met een kleurrijke bevolking", concludeert Rethmeier. Oftewel: het is een geweldig decor voor films, series en boeken.
Napolitaanse maffia
Omdat het een stad van contrasten is, is het dus niet alleen maar kleurrijk. De schaduwkant van Napels kenmerkt zich door criminaliteit en de aanwezige maffia genaamd Camorra. Rethmeier: "Er zijn wijken in Napels die heel ver liggen van het idee dat mensen van Napels hebben met schattige pleintjes en oma's uit Bertolli-reclames. Waar meer jongeren wel in de criminaliteit werken dan niet. (...) Dat is een groot probleem: plekken waar de staat volledig afwezig is." Dit zijn dan ook wijken waar met veel argwaan naar de Italiaanse overheid wordt gekeken, vertelt Rethmeier. Een serie waarin deze kant van Napoli duidelijk naar voren komt is Gomorrah.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Napels en voetbal
Iets anders wat belangrijk is voor de Napolitanen, is voetbal. "Ze zijn dit jaar voor het eerst sinds 30 jaar landskampioen geworden. Nou, nog steeds hangt het daar vol met blauwwitte linten. Dat is ongelofelijk. Maradona is in Napels nog altijd echt een god", legt Rethmeier uit.
Dat voetbal en Napels innig verboden zijn, komt ook naar voren in de The Hand of God. De maker van de film, Paolo Sorrentino, heeft hiermee een erg persoonlijke, prachtige verfilming gemaakt wat ook gezien kan worden als een ode aan de Italiaanse stad. "Hij heeft zijn Napolitaanheid omarmd", aldus Rethmeier.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vulkanen en emotie
Ten slotte zijn er twee vulkanen actief nabij Napels. De Vesuvius, die wij kennen van Pompeï, en de supervulkaan Campi Flegrei. Beide vulkanen worden continue gemonitord want beiden zouden een keer kunnen uitbarsten. Van de supervulkaan is het bovendien eerder de vraag wannéér dan óf hij gaat uitbarsten, vertelt Rethmeier. "Misschien doet dat ook wel wat met de mensen. Het leven, dansen op een vulkaan: de emotionaliteit wordt daar wel eens aan geweten, dat ze allemaal op vulkanische grond zijn geboren. Het zou ermee te maken kunnen hebben."
De series en films die zich afspelen in de Italiaanse stad hebben volgens Rethmeier bijgedragen aan de populariteit van Napels als vakantiebestemming. "Het stond jarenlang bekend als een hele gevaarlijke stad en dat is het al een hele tijd niet meer. Zeker het centrum niet."