Hoe gaat Lubach om met zijn podium in de spannende verkiezingsstrijd?
- Nieuws
- Hoe gaat Lubach om met zijn podium in de spannende verkiezingsstrijd?
Vanavond start het laatste seizoen van het satirische programma Zondag met Lubach. Arjen Lubach kondigde aan te gaan stoppen, op het hoogtepunt. Want hij maakte inmiddels twaalf seizoenen, won de Gouden Televizier-Ring, trok dit najaar ruim twee miljoen kijkers en beïnvloedde zo het publieke debat. Maar kan hij het nieuws überhaupt wel loslaten?
"Ik kan ook wel genieten van een zomer waarbij ik allemaal ophef voorbij zie komen waarvan ik blij ben dat ik er mijn zegje niet over hoef te doen. Ik hoop eigenlijk dat ik na deze reeks gewoon weer zo klaar ben met de actualiteit, dat ik het even los kan laten."
Video niet beschikbaar
Het kriebelt soms een beetje
Lubach wilde eerder al stoppen, maar de aankomende verkiezingen waren volgens hem een goed eindpunt. Toch is stoppen niet per se evident: "Het is een beetje een mix. Ik vind het ook wel in de periodes dat we er niet zijn en er van alles gebeurt in de wereld, stom dat we er niet zijn. Want ik had er graag iets over gemaakt. Andere keren vind ik het fijn dat we er niet zijn, want dan had ik er iets van moeten vinden. Dus dat gaat altijd een beetje gepaard met elkaar en zo'n verkiezingsperiode en wat er nu gaande is, dat leent zich toch echt wel voor ons soort programma."
Er gebeurde de afgelopen maanden nochtans genoeg op vlak van nieuws: "Ja, dat nieuws gaat maar door. We zijn in november gestopt, maar dat was bijvoorbeeld nog voor de bestorming van het Capitool. Meestal laten we die Amerikaanse kwesties een beetje over aan de Amerikaanse collega's, omdat die er zo bovenop zitten. Maar dit werd zo groot en zo heftig. We zaten op een gegeven moment allemaal CNN te kijken alsof het een spannende film was. Dus ik denk dat we daar op dat moment wel iets mee hadden gedaan. En dan ook nog de Nederlandse sentimenten en mensen die het hier ook opnemen voor Trump, zelfs nog in die gelegenheid. Daar hadden we vast iets leuks mee gedaan en dan kriebelt het wel weer een beetje."
Toch een verantwoordelijkheid
"Ik moet inmiddels wel erkennen dat er een bepaalde verantwoordelijkheid is, want het zou een beetje flauw zijn om te zeggen dat we geen invloed hebben dus ik kan moeilijk doen alsof dat niet zo is. Maar aan de andere kant is het wel een programma dat alleen maar gemaakt kan worden, als je dat ook wel weer volledig meteen naast je neerlegt. Want zodra wij aan een vergadering beginnen met de vraag hoe we de politieke wereld kunnen veranderen en beïnvloeden, dan wordt het een heel ander programma. Dan wordt het een soort activistisch programma en moet je ook zelf in je hoofd hebben wat voor wereld je voor je ziet en waar je naartoe wilt."
Te activistisch is lelijk
Hoewel je zijn programma misschien wel als activistisch kan beschouwen, vindt Lubach dat niet per se het geval: "Ik vind zelf altijd dat van zodra satire te activistisch wordt, het lelijk is. En dat klinkt uit mijn mond dan misschien een beetje hypocriet, maar ik vind onze onderwerpen waarbij je zelf nog wat moet invullen of waarbij je in ieder geval een oordeel mag vellen, altijd het fraaist. Zolang de basisvraag is waar we om lachen en we worden op een grappige manier boos over iets of maken ons ergens vrolijk over, dan vind ik het wel te verantwoorden als er uiteindelijk iets van activisme bij komt kijken. Maar het moet niet het doel zijn, want dan heb je een ander soort programma."
Aandacht gelijk verdeeld?
Als je ruim twee miljoen kijkers trekt, moet je er dan ook voor zorgen dat je de aandacht gelijk verdeelt over het politieke spectrum? "Weet je, dat kan bijna niet. Want er zijn ook gewoon partijen die zich minder in de kijker spelen of die voor minder opzienbarende dingen zorgen. Dus dan moet je al heel snel terugvallen op flauwe dingen zoals uiterlijkheden of een rare naam. Maar we proberen wel zo ver mogelijk te gaan in dat evenwicht en het is niet zo dat we partijen al bij voorbaat uitsluiten. Aan welke kant van het spectrum je ook staat, als je iets raar zegt, kan je aan de beurt komen. Maar je weet ook dat er een aantal politici is die iedere week wel iets weet te veroorzaken waar je boos om wordt, dus die komen wat sneller aan de beurt. Zo werkt dat nou eenmaal."
OOG Lubach
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.