Cultuur & Media
KRO-NCRV

'In een normale democratie is het ondenkbaar om de pers te weigeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In een normale democratie is het ondenkbaar om de pers te weigeren'

Het Witte Huis heeft de perskaart afgenomen van CNN-verslaggever Jim Acosta. Dit gebeurde nadat hij in een felle discussie belandde met president Donald Trump tijdens een persconferentie na de tussentijdse verkiezingen. Volgens het mediaforum op NPO Radio 1 moet de Amerikaanse media hier fel tegen protesteren.

Video niet beschikbaar

Paul Römer, de directeur van omroep NTR vindt het schandalig dat nu de perskaart is ingetrokken van de verslaggever, "dit is de bijl aan de wortel van de democratie." Volgens Römer stelde de verslaggever misschien irritante vragen, maar is dit nog geen reden om een accreditatie in te trekken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de persconferentie trok de Amerikaanse president fel van leer tegen CNN en andere aanwezige pers. Römer denkt dat Trump uithaalt naar de media, omdat dit zijn kiezers aanspreekt. "Dit willen de mensen zien, dit is heel herkenbaar voor grote groepen kiezers, een sterke man die krasse taal spreekt."

Protest

Volgens Ilse Openneer, adjunct-hoofdredacteur bij RTL Nieuws is het ondermijnend wat Trump doet in de Verenigde Staten. "We lachen er misschien om, maar het is eigenlijk helemaal niet geestig. Hij zet stelselmatig de pers weg en beledigt ze." Volgens Openneer moet je daarom als Amerikaanse journalistiek fel protesteren tegen een dergelijke omgang met de pers.

Ook Römer denkt dat Amerikaanse journalisten gezamenlijk actie moeten ondernemen. "In een normale democratie is het ondenkbaar dat de pers geweigerd wordt in haar rol om de macht te controleren, dat is voor geen enkel deel van de pers goed of je nu links of rechts bent."

Ster advertentie
Ster advertentie