Theaters in Londens West End blijven dicht
- Nieuws
- Theaters in Londens West End blijven dicht
De theaters in Londen zouden vanaf dit weekend weer voorzichtig open mogen. Maar in de praktijk komt er niks van in huis. Door nieuwe besmettingen en strenge regels blijven de theaters nog op slot. Kan de sector dit overleven?
"Het moét echt. Het is zo'n oud vak, mensen hebben het volgens mij ook echt nodig. Theater is altijd een reflectie van wat er gebeurt in de maatschappij, het zet je aan het denken. Dus het moet doorgaan, ik hou hoop", zei de Nederlandse artieste Celinde Schoenmaker in Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Begin juli was er hoop
Toch waren er aan het begin van de zomer goede vooruitzichten voor de sector: "Begin juli was er echt hoop. Boris Johnson was optimistisch, de cijfers gingen eindelijk de goede kant op en hij wilde dat de Britten ook weer leuke dingen konden doen. Maar de laatste weken neemt het aantal besmettingen toe en zijn er weer strengere maatregelen van kracht", aldus correspondent Tim de Wit.
En het zijn dus die strengere maatregelen die ervoor zorgen dat de theaters niet openen, volgens Schoenmaker: "Dit is echt een grote tegenvaller. De theaters mogen opnieuw open, maar de grote shows zijn al zo lang dicht, dat duurt echt maanden voor je dat terug het podium op kan krijgen. Als je dan pas twee weken op voorhand hoort dat je terug kan openen, dan heb je gewoon niet genoeg tijd om dat klaar te spelen." Dat de theaters maar een handvol mensen mogen toelaten, maakt het vaak ook financieel niet haalbaar.
Op termijn minder theaters
West End is normaal gezien het bruisende culturele hart van de stad, maar daar kan je volgens de Wit niks meer van merken: "Het is hier on-Londens doods. Normaal gezien is het hier altijd heel bruisend, maar nu is er al maanden niks te beleven. Er worden zoveel theaters bedreigd met faillissement, ik vrees echt dat we op termijn veel minder theaters gaan zien."
Schoenmaker bevestigt dat ze bij haar vrienden en collega's ook die angst merkt: "Heel wat mensen hebben nu echt inkomensproblemen. Londen is ook zo ontzettend duur. Heel veel vrienden zijn terug naar hun ouders gegaan en hebben hun huur opgezegd. Ze beginnen na te denken over wat ze ernaast gaan doen en dat voelt toch wel een beetje als een 'defeat'."
Hoewel de meeste acteurs initieel hoopten dat het om een tijdelijke oplossing zou gaan, begint dat gevoel volgens haar te veranderen: "Je denkt dan dat je even iets anders gaat doen, maar dat wordt dus allicht langer dan je denkt."
Steun en toekomst
Net zoals in Nederland krijgt de Britse culturele sector ook steun van de overheid, volgens de Wit: "De Britse regering heeft 1.8 miljard euro vrijgemaakt, een veel hoger bedrag in vergelijking met Nederland. Dat werd initieel goed ontvangen, maar inmiddels hoor je veel gemor over de verdeling van het geld. Het zou volgens velen niet op de juiste plaats terechtkomen en alleen de grote partijen zouden ervan kunnen profiteren. Ook gaat het blijkbaar toch vooral om leningen en dus niet om giften."
De 700.000 mensen die aan het werk zijn in de Britse cultuursector weten dus echt niet hoe hun toekomst eruit gaat zien. Al zijn er volgens Schoenmaker ook wel mooie oplossingen bedacht op korte termijn: "Zo is de musicalklassieker 'Jesus Christ Superstar' omgevormd tot een concert in openlucht in Regent's Park. Als ze alle maatregelen volgden, kon er nog 350 man in het park het optreden volgen. Normaal gezien zijn dat er duizenden. Maar het was blijkbaar wel heel speciaal, mooi en emotioneel. Ik denk dat we nu wel des te meer merken wat theater met ons doet, nu we het moeten missen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.