Torenhoge schulden, angst en druk in 'De Schuldmachine'
- Nieuws
- Torenhoge schulden, angst en druk in 'De Schuldmachine'
Eén op de vijf Nederlandse jongeren heeft problematische schulden. Deze jongeren zitten in een vicieuze cirkel. In de documentaire De Schuldmachine wordt de vraag gesteld hoeveel geld er verdiend mag worden aan deze persoonlijke misères. Ricky, een jongen met schulden, en financieel coach Willem Los bespreken de documentaire in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Ricky heeft dertigduizend euro aan schulden en is dakloos. Het begon volgens hem bij de zorgverzekering. Ricky: "Als je 18 jaar wordt, ben je financieel verantwoordelijk en moet je voor je eigen zorg betalen. Als je deze bedragen niet betaalt, loopt het bedrag en dus ook je schuld heel snel op."
Mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen
Financieel coach Willem Los zet zich in om jongeren als Ricky uit de schulden te helpen. "Ik loop al jaren mee in de achterstandswereld en werd geraakt door het leertraject wat je ziet in De Schuldmachine. De jongeren gaan echt met zichzelf aan de slag. Ze worden getraind op het gebied van mentale weerbaarheid en moeten hun zelfvertrouwen weer terugkrijgen."
Het leertraject heeft Ricky veel positieve energie gegeven. "Ik heb heel erg mijn best gedaan om mezelf uit de schulden te werken. Het ging vaak goed, maar soms ook weer wat minder. Het traject heeft wel gezorgd voor afleiding van mijn problemen en ik heb mezelf hierdoor weer op de rit gekregen."
Leertrajecten op ROC's
Ricky kreeg als puber geen tips hoe hij goed met zijn geld kon omgaan. "Bij mij thuis was ik op mezelf aangewezen. Ik moest zorgen voor mijn broertjes en zusjes, maar werd niet geholpen met geldzaken. Dat was heel erg moeilijk. Ik wil nu andere jongeren met schulden helpen en waarschuwen. Je moet over schulden praten en scholieren lesgeven in het omgaan met geld."
Financieel coach Willem Los wil naar een Zweeds schulden-model. "In Zweden heb je een deurwaarde per postcode. Deze deurwaarder gaat met ieder individu bekijken hoe ze de schulden kunnen verminderen. Daarnaast start er op Amsterdamse ROC's een groot traject met verplichte lessen in het omgaan met geld. We gaan door middel van workshops aan de slag met de jongeren. We kunnen dan ook gelijk actie ondernemen als ze in de geldproblemen zitten."