Cultuur & Media
BNNVARA

Violiste Emma van der Schalie heeft eindelijk haar eigen stok, nu nog haar droomviool

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Violiste Emma van der Schalie heeft eindelijk haar eigen stok, nu nog haar droomviool

Toen violiste Emma van der Schalie klein was wilde ze niks liever dan viool spelen, vertelt ze in De Nieuws BV. Pas later kwam ze erachter dat het best een ingewikkeld instrument is. Toch zette ze door, en gelukkig maar. Want Emma heeft met haar band Fuse een plek in de muziekwereld gevonden die perfect bij haar past.

Nu nog een perfecte eigen viool. En die is na jarenlang op geleende violen spelen eindelijk binnen bereik, vertelt ze in de rubriek 'Een Goed Stel' van De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Ze wilde het vanaf haar vijfde en op haar zesde verjaardag was het zover: Emma van der Schalie kreeg haar eerste viool. Op jonge leeftijd ging het viool spelen haar makkelijk af. Emma: "Ik leerde het mezelf aan zonder dat ik me ooit heb afgevraagd 'is dit wel natuurlijk?' en 'wat ben ik aan het doen met vier van die loeidunne snaartjes en een bos haren erover heen strijken?' Hoe langer ik viool speel, en ik speel nu al 25 jaar viool, hoe meer ik met de dag denk: dit is gewoon een onmogelijk instrument."

Quote

Ik speel nu 25 jaar viool en elke dag denk ik: Dit is gewoon een onmogelijk instrument.

Emma van der Schalie

Fuse

Toch heeft Emma van der Schalie al die jaren doorgezet. Ook op het Conservatorium, waar ze zich soms niet helemaal op haar plek voelde tussen alle viooltalenten en de klassieke muziekstukken. Na haar afstuderen begon Emma met vriendinnen haar eigen band: Fuse. Een groep van vier strijkers, een contrabassist en een percussionist die bekend werd als huisorkest van Podium Witteman en allerlei soorten muziek speelt, van klassiek tot pop en rock.

Emma: "Het publiek heeft daar nooit aan moeten wennen, had meer het gevoel: Yes, ik heb gemist dat het op deze manier kan. Onder collega's heb ik wel het gevoel gehad dat mensen moesten wennen. Dat we niet een allround groepje zijn dat van alles een beetje pakt en er een leuke potpourri van maakt. Maar dat we al die dingen met de grootst mogelijke focus en bezetenheid aanpakken."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=XXlNs9dBoiw&list=RDXXlNs9dBoiw&start_radio=1" start="false"}

Bruikleen

Ook al is Emma van der Schalie nu al een tijdje een succesvol professioneel violiste, ze heeft nog steeds geen eigen viool. Dat zit zo: "Het is voor strijkers ongelofelijk lastig om op een viool te spelen die past bij het niveau van de speler want violen zijn zo kostbaar. De duurste violen kosten miljoenen, dan heb je het over een Stradivarius. Maar ook met antieke violen loopt al snel in de tonnen. En dat is voor muzikanten niet bij elkaar te spelen, laat staan als je op het Conservatorium nog studeert en je komt rond van je studiefinanciering."

Quote

De duurste violen kosten miljoenen, dan heb je het over een Stradivarius. Maar ook met antieke violen loopt al snel in de tonnen

Emma van der Schalie

Speciaal voor jonge talenten bestaat er het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, die instrumenten van een hoog niveau in bruikleen aan muzikanten geeft zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Ook Emma van der Schalie maakt hier al jaren dankbaar gebruik van.

Op dit moment leent ze een moderne Italiaanse viool uit 1953. Emma: "De keerzijde is alleen dat, hoeveel ik ook van dit kastje hou, ik weet het dat het niet de mijne is. Over een paar jaar gaat 'ie weer terug."

Eigen viool

Toen Emma van der Schalie afgestudeerd was en een toekomst als violiste voor zich zag, begon het te knagen dat ze geen eigen viool en strijkstok had: "Het is een nieuwe droom van mij. Ik ben violiste geworden en wil een team vormen met een instrument waarmee ik al mijn dromen kan najagen. Wat helemaal van mij is, als een soort lichaamsdeel."

Emma kwam er al snel achter dat vioolbouwers tegenwoordig net zulke goeie instrumenten bouwen als de oude Italiaanse meesters. "Dat is best onbekend nog, maar dat blijkt ook uit klanktests. Er worden waanzinnige violen gebouwd en die zijn veel betaalbaarder. Want je betaalt niet voor de antieke prijs."

Emma van der Schalie heeft gekozen voor een vioolbouwer in Duitsland, hij gaat een nieuwe viool voor haar bouwen. Dat kost 35.000 euro, een bedrag dat ze bij elkaar probeert te sparen. "Aan de ene kant is dat loei veel geld, dus ik kan dat in mijn eentje niet ophoesten. Aan de andere kant; als je daarmee een stuk erfgoed op deze wereld zet dat eeuwenlang mee kan, is het een schijntje."

Quote

Het is de eerste keer dat ik mijn eigen stok heb. Daar word ik elke dag mega gelukkig van

Emma van der Schalie

Stok

Haar eigen strijkstok heeft Emma inmiddels al: "Het is de eerste keer dat ik mijn eigen stok heb. Daar word ik elke dag mega gelukkig van." De stok komt van Nederlandse bodem. Samen met stokkenbouwer Jan Strumphler heeft ze verschillende soorten stokken uitgeprobeerd. "Wat er voor mij zo te gek aan is, is dat het precies de kracht heeft die ik wil hebben in een stok. Dus met vrij weinig moeite komt er al een hele hoop geluid uit. Maar ook heel veel souplesse. Want zeker de helft van het geluid dat je voortbrengt komt door je stok."

Een Goed Stel: Emma van der Schalie heeft haar droomviool bijna in handen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie