Themanummer LINDA. over borsten: 'Net als handen gewoon onderdeel van je lijf'
- Nieuws
- Themanummer LINDA. over borsten: 'Net als handen gewoon onderdeel van je lijf'
We moeten borsten weer kunnen zien als onderdeel van het lichaam dat er gewoon per ongeluk toevallig bijhoort. Dat zegt Karin Swerink, hoofdredacteur van de LINDA, bij Spraakmakers. De editie van deze maand is omgedoopt tot 'Tits 'r' us'-uitgave, vrij vertaald: onze borsten zijn van ons.
Video niet beschikbaar
"Ik zou zo graag willen dat jeugd leert dat borsten heel normaal zijn", zegt Swerink. "En dat het niet altijd over seks gaat. Als je nooit meer gewone borsten ziet, dan weet niet niet meer dat het heel normaal is."
Conformeren aan de norm
De LINDA. staat deze maand in het teken van de borst. Bekende Nederlanders als Geraldine Kemper, Romy Monteiro en Fockeline Ouwerkerk delen persoonlijke verhalen. Terugkerend element hierin is: we willen beslissen wanneer en waar we onze borsten laten zien. Én de vrouwen staan op de cover. Met hun borsten bedekt.
Het laat meteen zien wat het probleem is, zegt de hoofdredacteur. "Als wij blote tepels hadden laten zien, onmiddellijk van social media gehaald. En waren er misschien gemeentes geweest waar het nummer niet in de winkel had mogen liggen. Willen we met deze boodschap iets bereiken, dan moeten we ons toch even conformeren aan de norm."
Er is ook kritiek
Hoe taboedoorbrekend ook, er is ook kritiek: het lijkt vooral het perfecte plaatje. En dat snapt Swerink. "Als ik naar de cover kijk snap ik ook wel wat men bedoelt, naast alle enthousiaste reacties. We hebben invloed op vrouwen die we vragen, maar niet op of vrouwen ja of nee zeggen. Ik ga niet iemand aan haren naar covershoot trekken." Het is desalniettemin nog een goede en diverse editie geworden, vindt ze. "In nummer zie je heel veel verschillende borsten."
Volgens de LINDA.-journalist zijn we preutser geworden. "Wat er precies aan de hand is weet ik niet. Maar als maatschappij zijn we aan het verschuiven naar een angstcultuur. Ik denk dat het voor kinderen heel normaal moet zijn om blote borsten en blote lijven te zien. Hoe kan je over seksueel gedrag nadenken als je niet meer weet wat normaal is?" Groeiend telefoongebruik en de aantrekkingskracht van sociale media zullen zeker meespelen, denkt ze. Een foto staat zo online, soms met grote gevolgen.
Terug in de tijd
We hebben verschillende feministische golven gehad, erkent Swerink. Ze denkt dat we "verder zijn geweest" en nu "weer een beetje teruggaan." Als ware het een golfbeweging. "Ik denk dat heel goed is om daarover het gesprek aan te gaan met elkaar."
Want we moeten borsten weer kunnen zien als onderdeel van het lichaam "dat er gewoon per ongeluk toevallig bijhoort" en dat we "seksueel gebruiken" op de momenten dat we er zin in hebben. "Voor de rest zijn het gewoon borsten, net als handen, ellebogen en oren. En laten we er alsjeblief zo naar kijken en elkaar niet beoordelen op wat je ermee doet."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!