Cultuur & Media
VPRO

Japanse paarden in nieuw werk fotografe Charlotte Dumas

foto: Charlotte Dumas, Courtesy Andriesse Eyck Galeriefoto: Charlotte Dumas, Courtesy Andriesse Eyck Galerie
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse paarden in nieuw werk fotografe Charlotte Dumas

In het werk van kunstenaar en fotografe Charlotte Dumas spelen dieren – en dan vooral paarden – een prominente rol. Voor haar werk volgt Dumas haar onderwerpen altijd zeer langdurig. In het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is tot en met 25 november een tentoonstelling te zien met nieuw werk: 'Het paard in de kalebas'. In de rubriek Open Kaart van Nooit Meer Slapen vertelt Dumas over de tentoonstelling en beantwoordt zij vragen over haar leven en werk.

Open Kaart: kunstenaar Charlotte Dumas

In 'Het paard en de kalebas' staan de magie en de kracht van de verbeelding centraal. Rode draad vormen vijf objecten en de foto’s rond de twaalfjarige Yuzu en haar paard Urara. Dit paard behoort tot een Japans paardenras dat met uitsterven wordt bedreigd. Via het paard kijkt de bezoeker, net als in ander werk van Dumas, naar de omgeving en de mensen om het paard heen.

Quote

Japanners leven constant met het idee dat er iets kan gaan bewegen.

Charlotte Dumas

Het trotseren van de elementen

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een Japans-Chinees gezegde over het onverwachte en de grilligheid van de natuur. Dit gezegde is weer gebaseerd op een eeuwenoude legende en wordt vaak afgebeeld in de Japanse kunst. Japanners leven volgens Dumas constant met het idee dat er iets kan gaan bewegen, vrij letterlijk in de vorm van aardbevingen. De paarden op het meest zuidwestelijke Japanse Yonaguni trotseren de barre elementen op het eiland. "Die paarden staan daar standvastig en weerbaar in de elementen."

Meer dan alleen maar prenten van Hokusai

Dumas liep al langer rond met het idee om haar werk rond de verdwijnende paardenrassen in een historische context te laten zien. Maar daarvoor was een prent van Hokusai naar haar idee niet genoeg. Ze koos daarom vijf voorwerpen die meer vertegenwoordigen dan waar ze voor gebruikt werden: een kalebas, een bezoar (maagsteen), een gouden paardje dat in een schrijn stond, een houten speelgoedpaard dat zij zelf in Japan kocht en een obi (band) voor een paardenkleed. Alle prenten die er hangen hebben te maken met een van die vijf objecten en het werk dat Dumas daaromheen maakte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer Charlotte Dumas deze zomer

Behalve in het SieboldHuis is op dit moment ook in andere musea werk van Dumas of door haar gekozen werk te zien:

  • In Beelden aan Zee in Scheveningen is tot en met 12 augustus de tentoonstelling 'Anima' te zien, met wat ouder werk van Dumas over de paarden van Arlington National Cemetery die gesneuvelde soldaten naar hun graf brengen.
  • Voor het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam maakte Charlotte Dumas voor 'De collectie belicht door...' een selectie uit de collectie van het museum. Daarbij loopt het thema water als dreiging en troost als rode draad door de selectie.

Open Kaart: kunstenaar Charlotte Dumas

Het paard in de kalebas

In Japan bestaat de uitdrukking Hyotan kara koma, wat zoveel betekent als ‘zoals een paardje uit een kalebas verschijnt’. Deze uitdrukking gaat terug op de mythe waarbij de onsterfelijke Chokaro Sennin zijn paard bij zich droeg in zijn veldfles (kalebas) en daar enkel op hoefde te blazen om het te laten verschijnen. De uitdrukking wordt in Japan nog steeds gebruikt wanneer er iets onverwachts gebeurt.

Ster advertentie
Ster advertentie