Millennials massaal aan de burn-out
- Nieuws
- Millennials massaal aan de burn-out
Afgelopen weken is er heel wat geschreven over onze arbeidsmarkt, die volgens allerlei commissies en adviesraden grondig hervormd dient te worden. Vooral millennials (de generatie geboren tussen 1980 en 2000) zijn het kind van de rekening als het gaat om de toegenomen werkdruk. "Deze leeftijdsgroep valt massaal ten prooi aan burn-out verschijnselen", zegt Thijs Launspach in dr Kelder en Co.
Video niet beschikbaar
Avocado’s en yoga
Over millennials zijn veel vooroordelen. Het is een avocado-etende generatie die geobsedeerd is met dure koffietentjes, yoga, zelfontwikkeling en duurzaamheid. "Je moet altijd voorzichtig zijn met generaliseren", zegt Launspach. "Het is ook de generatie van alleenstaande vaders en kinderen uit achterstandswijken die als eerste in de familie gaan studeren. Maar die hipster zit er inderdaad ook tussen."
"Ik denk niet dat het en verwende generatie is, ik denk wel dat de tijd waarin ze opgroeiden een tijd is waarin sprake was van veel welvaart, maar er zijn nu best veel economische omstandigheden waar ze veel last van hebben. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk voor ze om een huis te kopen; ze moeten zich diep in de schulden steken voor hun studie; ze vallen genadeloos ten prooi aan flexcontracten."
"Worden ze daarom later volwassen?", vraag presentator Eric Smit. "Dat is wel iets dat meespeelt", zegt Launspach. "De fase tussen je studie en het moment dat 'volwassen bent' de traditionele markers van volwassen worden: een huis kopen, trouwen een gezin stichten, die wordt daardoor wel opgerekt."
Massaal aan de burn-out
"Millennials vallen massaal ten prooi aan burn-out verschijnselen", zegt Launspach. "Dat betekent niet dat dit niet ook speelt bij andere leeftijdsgroepen, maar het speelt meer bij deze generatie. En daarvoor zijn meerdere verklaringen.
"Traditioneel is dit een drukke fase in je leven: je zet de eerste stappen op het gebied van je carrière, je combineert het vaak met een jong gezin en een druk sociaal leven. Ik denk dat we ook nog eens te maken hebben met een aantal economische onzekerheden, met de druk om in je vrije tijd ook de hele tijd je werkmail te checken op je telefoon. De prestatiedruk die onder deze groep best heel hoog is. Dat speelt allemaal mee."