Cultuur & Media
VPRO

Roek Lips: 'Sluit je niet af voor de wonderen van het leven'

foto: Roek Lips
  1. Nieuwschevron right
  2. Roek Lips: 'Sluit je niet af voor de wonderen van het leven'

Schrijver Roek Lips gaat in zijn nieuwste boek De wereld dat ben jij in gesprek met wetenschappers en kunstenaars opzoek naar houvast voor de vraagstukken van onze tijd, over zingeving, verbondenheid en de mysterie van het leven. In Nooit Meer Slapen vertelt hij dat hij geen alomvattende antwoorden heeft gevonden, maar inzichten des te meer.

Roek Lips (schrijver) - Nooit meer slapen

Retraite

Begin dit jaar kreeg Lips de plotse mededeling dat hij lijdt aan acute leukemie. "Dat betekent dat in het beenmerg een kanker zit die zich heel agressief kan ontwikkelen. Ik werd letterlijk van de ene op de andere dag opgenomen."

Vrijwel direct kreeg Lips een chemotherapie die hij in volledige isolatie in het ziekenhuis moest uitzitten. "Ik belandde in een soort retraite, weliswaar gedwongen door mijn gezondheid, maar het gaf mij de tijd en de ruimte om te reflecteren op alle mooie gesprekken die ik met mensen heb mogen hebben. Ik heb er veel aan."

Quote

Als er een paal met chemozak naast je staat, dan krijgen dingen een andere betekenis.

Roek Lips

Vrijblijvendheid is er ineens af

De ziekte en de isolatie zorgden ervoor dat Lips heel anders begon te kijken naar de vele gesprekken die hij heeft gevoerd over onder andere zingeving en de betekenis van het leven: "Het is makkelijk om over leven en dood te praten wanneer je in een luie leunstoel zit met een glas wijn in je handen en een sigaar. Maar op het moment dat het er écht op aankomt, en je weet dat het leven echt niet meer zeker is, en er een paal met een chemozak naast je staat, dan is de vrijblijvendheid er ineens af. Dan krijgen dingen een andere betekenis en komen ze anders binnen."

De koude wereld van de wetenschap

Lips is naar eigen zeggen altijd nieuwsgierig geweest naar de grotere vragen van het leven. "Een van de lastige dingen, zeker in deze tijd, is het vinden van de juiste taal hiervoor," vertelt Lips. "Omdat woorden zo beladen zijn geworden en mensen zo snel een beeld voor zichzelf gemaakt hebben en zeggen 'daarmee is het plaatje voor mij klaar'."

En dat vindt Lips jammer, want juist door vragen te stellen, stelt hij, kunnen wij een betekenis en een warmte aan het leven geven die je anders mist. "Want als je alleen maar in de koude wereld kan leven van reden en wetenschap, en iets bestaat alleen maar op het moment dat het bewezen is, dan sluit je je ook wel voor een heel belangrijk stuk af in het leven wat veel meer te maken heeft met het mysterie en het wonder."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie