Cultuur & Media
NTRPowNed

'Tijd voor gesprek over doorwerking slavernijverleden in onze opvoeding'

foto: NTR / PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tijd voor gesprek over doorwerking slavernijverleden in onze opvoeding'

In de Caribische delen van het Koninkrijk is er veel kindermishandeling. Soms wordt er als straf zelfs gedreigd om de handen op het gasfornuis te leggen. In hoeverre speelt het slavernijverleden een rol in de opvoeding?

Verschillende jongeren uit Sint-Eustatius vertellen in een openhartig gesprek met 5 Dagen dat ze met de 'harde' en 'koloniale' stijl van opvoeden willen breken.

Video niet beschikbaar

"Natuurlijk is het nu niet zo verschrikkelijk als tijdens de slavernij, maar ik denk wel dat de tot slaaf gemaakten dingen hebben overgenomen van de kolonisten", vertelt de Statiaanse Nicole die nog op de middelbare school zit. Denk daarbij aan een pak slaag als straf.

Een eerder rapport van Unicef bevestigt dat geweld tegen kinderen thuis ('schreeuwen en slaan') vaak 'aan de orde van de dag is'. "Kinderen krijgen op de Caribische eilanden een pak slaag, worden met de riem of slippers geslagen", vertelt Juvelle, een van de jongeren van het eiland, aan 5 Dagen.

Hand bij het gasfornuis

Bij een rondvraag onder volwassenen op Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Curaçao, vertellen mensen op straat dat zij thuis ergere dingen hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld dat er door oma met het gasfornuis werd gedreigd als je iets met je handen kapot hebt gemaakt.

Het is een herkenbaar verhaal voor velen, maar toch willen mensen dit liever niet in de microfoon vertellen. "Jouw hand kreeg straf. Die werd zo dicht bij het gasfornuis gehouden dat je de warmte kon voelen en bang werd. Om kinderen respect en discipline bij te brengen, moet verkeerd gedrag duidelijke consequenties hebben." De jongeren denken dat dit een duidelijk gevolg is van het slavernijverleden.

Steeds meer bewustwording

Er komt steeds meer bewustwording rondom het overdragen en doorgeven van trauma’s aan nieuwe generaties. "Niet iedereen beseft dat het vaak de doorwerking is van het slavernijverleden", zegt jongere Urisha. "We moeten het gesprek hierover aangaan."

Volgens de Statiaanse Lanisa, zelf moeder, is er niks mis mee met een 'corrigerende tik' geven. Ze heeft de indruk dat het slaan per generatie 'minder hard' is geworden.

De verschillende jongeren zeggen dat ze later voor 'gentle parenting willen gaan: veel praten en uitleggen, maar nooit slaan.

Doorwerking slavernijverleden op jongeren Sint-Eustasius

Unicef

Kinderrechtenorganisatie Unicef zei eerder geschrokken te zijn van het geweld tegen kinderen thuis in de Cariben. "De ouders die hun kinderen op deze manier behandelen, hebben dat vaak ook weer van hun ouders geleerd", staat in het rapport Kind op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Het onderzoek werd gedaan nadat de drie eilanden in 2010 een bijzondere gemeente van Nederland zijn geworden. "Sommige ouders weten inmiddels dat geweld niet thuishoort in de opvoeding. Maar hoe het dan wel moet, is voor velen nog onbekend."

Ster advertentie
Ster advertentie