Cultuur & Media
EO

Moet de NPO bezuinigen op de Eredivisie? 'Bord op schoot om 7 uur is heilig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de NPO bezuinigen op de Eredivisie? 'Bord op schoot om 7 uur is heilig'

De publieke omroep moet flink bezuinigen. De baas van Omroep MAX, Jan Slagter, zou desnoods willen stoppen met de Eredivisie-uitzendingen van Studio Sport. Commentator Evert ten Napel is het daar totaal niet mee eens. "Het bord op schoot tussen 7 en 8 op zondag is heilig", zegt hij in Dit is de dag.

Moet de NPO bezuinigen op voetbal? (24 oktober 2024) - Dit is de Dag

Op de publieke omroep moet 106 miljoen worden bezuinigd. "Dat mag niet de programma’s raken", vindt Slagter. Hij hoopt dat de omroepen (zoals MAX, BNNVARA, AVROTROS en de EO) hun geld mogen behouden en dat er in de overkoepelende organisatie, de NPO, wordt gesneden. "Maar als het niet anders kan, kan het op sport. Er wordt zoveel sport uitgezonden bij de NOS en er is weinig transparantie over hoeveel het kost. Ik weet dat er commerciële omroepen zijn dit het willen uitzenden", aldus Slagter.

De omroepbaas kijkt zelf ook graag op zondagavond naar Studio Sport - "met een bord nasi op schoot" - maar hij wijst erop dat de rechten 25 miljoen euro kosten. "Daar moet je dus echt goed over nadenken", vindt hij.

'Levert juist geld op'

Commentator Evert ten Napel is het totaal niet eens. "Het is een rijke traditie! Er wordt al zoveel afgeschaaft bij de publieke omroep", zegt hij. Ook het economische argument klopt niet, zegt hij: "Het kost misschien 25 miljoen, maar volgens de baas van de STER levert het 30 miljoen op. Het kost dus helemaal niet veel geld, we winnen er zelfs op."

Ten Napel denkt dat kijkers er ook niet op zitten te wachten. "Ooit is er een zender opgericht, Sport 7. Daarop werden Eredivisie-samenvattingen uitgezonden. Dat was geen succes, de helft van de kijkers ging weg en de zender ging failliet. Mensen willen het gewoon niet!" zegt hij. Overigens heeft ook John de Mol een tijdje de rechten gehad. Ook dit was geen succes: De Wedstrijden op Talpa hield het twee jaar vol, waarna de rechten weer terug naar de NOS gingen.

Slagter wijst erop dat het hem niet per se om de Eredivisie gaat, maar om sport in het algemeen. "Afgelopen zomer was het één en al sport. Als wij een fragment van 30 seconden willen uitzenden op Omroep Max, kost het 3.500 euro. Sport is heel commercieel geworden", vertelt hij.

Moet de NPO bezuinigen op sport?

Ster advertentie
Ster advertentie