Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jeroen Krabbé over Gouden Kalveren: 'Groteske flauwekul'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Krabbé over Gouden Kalveren: 'Groteske flauwekul'

De stoom komt bij acteur Jeroen Krabbé uit de oren nu het Nederlands Film Festival heeft besloten om geen speciale Gouden Kalveren meer uit te reiken voor beste mannelijke- en vrouwelijke rollen. "Absolute, groteske flauwekul. Het is onzin. Ik word er razend om", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

'Vrouwen en mannenrollen zijn anders'

Volgens Jeroen Krabbé zijn mannelijke en vrouwelijke rollen nu eenmaal anders. "De prestaties van de acteurs worden gewaardeerd voor bijvoorbeeld een film waarin een vader- of moederrol zit. Het gaat er niet om of de acteurs genderneutraal zijn. Ze spelen een rol in de sekse die wordt gevraagd."

Volgens Krabbé kunnen zowel vrouwen als mannen schitteren in een rol, maar kun je vrouwen- en mannenrollen niet met elkaar vergelijken. Volgens Krabbé is het begrijpelijk dat er voor beste camerawerk geen onderscheid wordt gemaakt. "Er staat niet boven de camera of het een vrouwen- of mannenrol is."

Beppie Nelissen: 'Het gaat om de acteerprestatie'

Beppie Nelissen won vorig jaar als laatste een Gouden Kalf voor beste actrice. Zij snapt de woede van Krabbé niet zo goed. "In geen enkele categorie bestaat dit onderscheid, dus wat dat betreft vind ik het wel logisch dat die verandering plaatsvindt." Ze snapt dat het even wennen is. "Maar het gaat nu echt om de acteerprestatie."

Wel vreest ze dat vrouwen hierdoor minder kans maken om in de prijzen te vallen. "Het is nog steeds zo dat er minder goede scripts voor vrouwenrollen dan mannenrollen worden geschreven.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Draagvlak bij filmmakers

Directeur van de Dutch Academy For Film (DAFF) Jenny Booms heeft samen met het Nederlands Film Festival (NFF) dit besluit genomen. "Vanuit de branche kwam dit verzoek en dat hebben we voorgelegd aan onze leden. Er was voldoende draagvlak voor."

Bij DAFF verenigt ruim 530 makers uit alle disciplines, waaronder acteurs, die zich inzetten voor een sterke filmsector. Volgens Booms zijn ze niet over een nacht ijs gegaan en is er ook onder acteurs getoetst. "Dat is de essentie van onze vereniging en onze leden vonden dit een logische stap." Volgens Booms gaat het uiteindelijk om het vakmanschap.

Meer prijzen uit te reiken

Volgens de directeur van DAFF wordt het aantal prijzen dat aan acteurs wordt uitgereikt op het NFF, dat in september begint, niet minder. "Wij vinden de acteerprijs en de zichtbaarheid van de acteurs bij het prijzengala van groot belang. Daarom hebben we een prijs in het leven geroepen voor beste bijrol en beste bijrol in een dramaserie."

Krabbé noemt het besluit "helemaal doorgeflipt", maar volgens Booms is dit geen voorbeeld van de doorgeslagen woke-cultuur. "Er zijn veel afwegingen geweest. Andere prijzen worden ook genderinclusief uitgereikt en we kijken ook naar wat er gebeurt in de maatschappij."

Volgens Booms is het goed om je flexibel te tonen als organisatie en het filmfestival in Berlijn heeft eerder deze stap ook gezet. "Waarom zouden wij vasthouden aan iets wat al veertig jaar hetzelfde is?"

Stand.nl: Het is goed dat bij de Gouden Kalveren het onderscheid tussen man en vrouw verdwijnt

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie