Cultuur & Media
NTRPowNed

Onder de rook van Chemours in Dordrecht zit te veel PFAS in groente en fruit uit eigen tuin

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onder de rook van Chemours in Dordrecht zit te veel PFAS in groente en fruit uit eigen tuin

Onder de rook van Chemours in Dordrecht is het advies om minder vaak (onbespoten) groente uit eigen tuin te eten. Er zit te veel PFAS in alle groente en fruit uit moestuinen in de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het RIVM. In totaal werden 1.500 monsters genomen van 26 soorten fruit en groenten. Deze werden onderzocht op de hoeveelheid PFOA en GenX en zestien andere PFAS-stoffen. Bij enkele moestuinen in Sliedrecht werd zoveel PFAS gevonden dat het RIVM adviseert niets meer uit de tuin te eten.

5 Dagen...

De wereld op z'n kop

De moestuinhouders van het amateurtuinderscomplex ’t Vlijpark van de AVVN in Dordrecht mogen nog wel eigen groente eten, maar worden geadviseerd om dit zoveel mogelijk af te wisselen met groente uit de supermarkt. De tuinders zijn geschrokken en vinden dat het advies meer vragen oproept. "Hoeveel mag je dan nog eten en hoe vaak?", stelt Mike Dinkelaar in 5 Dagen.

Volgens de voorzitter van de tuindersvereniging ’t Vlijpark, die vanwege hun inspanningen op het gebied van biologisch tuinieren maar liefst vijf stippen hebben behaald, is het de wereld op zijn kop. Nienke Steensma: "Wij tuinieren hier met oog voor mens en milieu zonder bestrijdingsmiddelen en mét compost. Zo'n advies is dan heel wrang."

Chemische fabriek Chemours/Dupont

Ook Corrie van Bezouwen die al 45 jaar met haar man Ed op het complex zit, is aangeslagen. "Ik dacht dat ik goed bezig was. Nu voel ik me schuldig." De oorzaak van al dat PFAS ligt bij de chemische fabriek Chemours/Dupont die in Dordrecht staat. Het bedrijf loost chemische producten en stoot PFAS uit, allemaal netjes vergund.

Afhankelijk van de plek is er een maximum vastgesteld aan PFAS-waarden die in de grond, in de lucht of in het water aangetroffen mogen worden. Anders moet het worden afgegraven. Die maximumwaarden zijn de afgelopen jaren door de RIVM naar beneden bijgesteld. PFAS heeft namelijk een negatief effect op de gezondheid. Het is een stapelgif dat bijna niet afbreekt in het lichaam.

PFAS tast het immuunsysteem aan

Volgens professor toxicologie aan de Vrije Universiteit Jacob de Boer tast PFAS het immuunsysteem aan en kan het kanker veroorzaken. Wie de cijfers van het IKN en CBS erop na slaat, constateert inderdaad dat in Sliedrecht het aantal sterfte-gevallen door kanker de afgelopen 25 jaar bijna 16 procent hoger ligt dan in de rest van Nederland. Maar huisartsen, oncologen en GGD-artsen durven geen direct verband te leggen met de aanwezigheid van PFAS.

Volgens GGD-arts Henk Klapwijk van GGD Zuid Holland Zuid, gaat het hier niet om een toename van het aantal nier- en testiskankergevallen die aan PFAS gelinkt worden, maar om een toename van het aantal huidkanker gevallen. En dat heeft mogelijk andere oorzaken. Maar de bewoners zijn er niet gerust op.

Stoppen van PFAS uitstoot in het milieu

Meta Kamphuis kreeg op jonge leeftijd een zeldzame vorm van dikke darmkanker, die eigenlijk alleen bij oude mannen voorkomt. Zij vermoedt dat de aanwezigheid van Chemours bij haar in de Dordtse wijk De Staart daar iets mee te maken heeft. Kamphuis vormt samen met een aantal inwoners uit Sliedrecht de actiegroep 'Gezondheid voor alles’. Hun doelstelling is het volledig stoppen van PFAS uitstoot in het milieu.

De fabriek Chemours zegt bij navraag diezelfde doelstelling te hebben. Manager milieu en veiligheid Marc Reijmers: "Wij hebben sinds 2018 maar liefst 175 miljoen uitgetrokken om de emissies met 99 procent te verminderen." Volgens de actiegroep gaat deze verduurzaming niet snel genoeg. Ze vinden dat het bedrijf van gemeente en provincie te veel ruimte krijgt. Kees van der Hel: "Als ik een halve liter olie mors, word ik aangeklaagd voor een milieudelict en zij kunnen maar gevaarlijke stoffen uitstoten." Met hun actie, waarin ze wekelijks een emmer met vervuilde grond voor de poort van Chemours storten, hopen ze het bedrijf aan te zetten tot sneller handelen.

foto: ANP

Dronefoto van een moestuinencomplex in de omgeving van de fabriek van Chemours in Dordrecht.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie