Mannendingen op de radio
- Nieuws
- Mannendingen op de radio
Googel op het woord 'mannendingen' en je krijgt meer dan 250.000 resultaten: websites over 'typische mannendingen die vrouwen nooit zullen begrijpen' of juist 'mannendingen waar vrouwen enthousiast van worden'. Zijn het mannendingen die bepalen wat 'de man' is? En een onderzoek naar wat het betekent het om man te zijn in de 21e eeuw, is dat een mannending? Op NPO Radio 1 aandacht voor De man en zijn ding in verschillende programma's en podcasts.
In 2017 namen Kunstuur-presentator Lucas De Man, fotograaf Ahmet Polat en acteur Rashif El Kaoui het publiek mee in hun zoektocht naar man-zijn. Hun project De Man is Lam leverde een theatervoorstelling, een fototentoonstelling en nu ook een serie podcasts op.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De eerste keer man
De vraag 'Wanneer voelde je je voor het eerst man?' staat centraal in het eerste deel van de podcastserie. Acteur en podcastmaker Rashif El Kaoui stelde deze vraag niet alleen aan zichzelf, maar ook aan honderden andere mannen in Europa en Turkije.
De 2e uitzending van de poscast van De Man is Lam is in de nacht van 16 op 17 februari in Nooit Meer Slapen.
'Mannen zijn soms een beetje te groot'
De redactie van Mangiare! gooit het bij mannendingen over een heel andere boeg. Het populaire kook- en eetprogramma zendt vanaf dit jaar wekelijks uit en één keer per maand schuift culinair journalist en ‘excuus-Guus’ Jaques Hermus aan. Hij zit daar "dankzij positieve discriminatie", want vorig jaar kreeg de redactie regelmatig post dat er te weinig mannen aan tafel zaten. Hermus gaat in Mangiare! 'echte mannendingen' behandelen, want mannen willen volgens Hermus altijd culinair imponeren: "Ze willen de mooiste apparatuur hebben. Ze willen de grootste vis vangen. Ze willen de grootste mond hebben over de wijnen. Dat zijn mannendingen. Mannen zijn soms een beetje te groot." De luisteraar die nu denkt: "Wat een seksistisch rotprogramma", wordt door presentator Petra Possel nadrukkelijk opgeroepen te twitteren.
Dit jaar is Mangiare! ook gestart met de kookwedstrijd Met de paplepel… Vaders kookkunsten, waarvoor luisteraars hun favoriete vaders-recepten kunnen opsturen. Maar zoals tijdens de allereerste aflevering al bleek: veel vaders hebben in tegenstelling tot moeders niet voor de dagelijkse maaltijd gezorgd, want die zijn meer van het 'imponeerdiner'.
Mannendingen in Mangiare!
In de eerste uitzending van Mangiare! van 2018 gaat het verder uitgebreid over jenever, dé 'oude-mannendrank' bij uitstek, die nog traditioneel wordt gestookt door Fenny van Wees. Inderdaad: een vrouw.