Buitenland
NOS

Competitie om de 'nieuwe maaneconomie' in volle gang

foto: JAXAfoto: JAXA
  1. Nieuwschevron right
  2. Competitie om de 'nieuwe maaneconomie' in volle gang

De hele wereld lijkt naar de maan te willen. Japan slaagde er vorige week als vijfde land in om een ruimtevaartuig naar de maan te brengen. Het was een uiterst precieze landing; de maanlander SLIM kwam neer op enkele meters van het gewenste doel. Ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Er gaan heel veel missies komen nog", zegt Van den Berg. "Het is de bedoeling dat er een basis op de maan gebouwd wordt. Daar moet infrastructuur voor aangelegd worden. Er moeten instrumenten getransporteerd worden."

"Tot nu toe werden maanlandingen binnen een aantal kilometers van de beoogde landingsplek uitgevoerd, maar als je een basis wil bevoorraden, dan moet je precies die landingen kunnen maken. Japan is dus het eerste land die dat is gelukt."

Permanent bewoonde basis

"Ruimtevaart is eigenlijk een goed voorbeeld van samenwerking, omdat het duur en complex is. Maar in dit geval zie je dat het een soort markt in opkomst, een nieuwe maaneconomie. Op dit moment is het vooral competitie", weet Van den Berg.

"Er wordt heel erg gekeken naar hoe je een basis kan bouwen. We hebben maanstenen en maanstof. Er wordt gekeken naar 3D printen op de maan. Je kan net als op Antarctica een permanent bewoonde basis kunnen bouwen."

"Op de zuidpool van de maan vinden we ijs van water. Water kun je drinken, water kun je splitsen in zuurstof en waterstof. Dat samen is een hele krachtige raketbrandstof. En zuurstof kan je ademen natuurlijk, dus dan heb je de belangrijkste dingen bij de hand."

Toerisme op de maan

"Dat kan heel snel gaan", stelt Van den Berg. "Over 2,5 jaar ongeveer lopen misschien de eerste mensen weer op de maan en dat zal het begin worden van regelmatige missies waarbij de voorbereidingen getroffen worden om een basis te bouwen."

"De allerrijksten op aarde hebben in principe nu al voldoende geld om een ticket te kopen voor een hotel op de maan, zodra dat hotel gebouwd is. Wellicht dat dit of volgend jaar de eerste toeristen al met Elon Musk rondom de maan gaan vliegen, dus toerisme zal ook een deel worden."

NOS Met het Oog op Morgen 29 januari 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie